"DON DON" ĆE NAS OSTAVITI BEZ HLEBA! Poruka srpskih pekara sa BURNOG sastanka

Autor:

Vesti

28.03.2024

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenci napustili skup kada je pročitan tekst Srpskog telegrafa u kom smo otkrili njihove mahinacije

"DON DON" ĆE NAS OSTAVITI BEZ HLEBA! Poruka srpskih pekara sa BURNOG sastanka

Foto: Printksrin, Nebojša Mandić

Posle ekskluzivnog otkrića Srpskog telegrafa da slovenačka kompanija "Don don", koja se bavi proizvodnjom pekarskih proizvoda, pokušava prljavim radnjama da istisne s tržišta male srpske proizvođače, u Uniji pekara Srbije je u utorak održan sastanak na kom je glavna tema bilo pisanje našeg lista.


NEVEŠTO VAĐENJE


Skup je bio veoma buran, a predstavnici "Don dona", iza koga stoji Aleš Mozetič, srpske pekare su nazvali kartelom i insistirali da se jave oni koji su nam dali informacije! Kada je jedan od srpskih pekara pročitao prisutnima naš tekst i pitao šta tu nije tačno, predstavnici "Don dona" demonstrativno su napustili sastanak.


- Predstavnici "Don dona", generalni, izvršni i komercijalni direktor, rekli su da smo mi, zato što su neki od nas otkrili aferu vašem listu, kartelsko udruženje. Kolega, pekar iz Niša, rekao je da je od njih i očekivao takav scenario i da Slovenci i nisu došli da bi se našlo rešenje. Pritom, predstavnici "Don dona" su rekli da oni neće da guše konkurenciju, da to nije njihova politika, već da je to borba na tržištu - kaže za naš list jedan od malih proizvođača i dodaje:
- Jedan od pekara je upitao kakav je to način da se mali proizvođači nazivaju kartelom, kao da su narko-mafija. Drugi su pitali šta nije tačno u vašem tekstu, a oni su samo ćutali. Čak je jedan od kolega pročitao vaš tekst, gde su se svi prisutni usaglasili da je sve izrečeno tačno i da se oni upravo takvim metodama služe da bi ugušili konkurenciju. Samo su se pokupili i otišli.


ŠTELOVANJE


Podsetimo, "Don don" grubim štelovanjem cena, uključujući i cenu belog hleba sava, koja je određena uredbom Vlade, plaćanjem marketinga i polica u radnjama, obezbeđuju sebi ekskluzivne ugovore s trgovinskim lancima, čime se ostali proizvođači isključuju iz posla ili su svedeni na minimum (vidi okvir).


Pralica: Očekujemo rešenje posle Vaskrsa


Ipak, nije sve izgubljeno jer je ovo samo prvi u nizu sastanaka oko afere koju je otkrio naš list. Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, kaže da se nada rešenju i to uskoro.
- Traži se rešenje koje će odgovarati i malim i velikim proizvođačima, tek će biti serija sastanaka na tu temu. Očekuje se rešenje posle Vaskrsa - naveo je Pralica.


Kako stiču monopolsku poziciju


Kao što smo već pisali, uredbom Vlade, beli hleb sava ima propisanu cenu od 54 dinara. Međutim, "Don don" prodavcima u trgovinskim lancima nudi ovaj hleb po ceni od samo 28 dinara! Na tu cenu prodavci dodaju svoju maržu, koja je propisana na maksimalnih šest odsto, i ostatak do 54 dinara, koliko je beli hleb, stave sebi u džep.
Prodavci zarade više nego inače, a "Don don" dobija ekskluzivitet. Takođe, cenu belog hleba sava šteluju i kroz umanjenja na zajedničkoj fakturi s drugim proizvodima koje nude, pa im je nemoguće ući u trag.


Komisija: Postupamo u skladu sa zakonom


Pitanja su poslata Komisiji za zaštitu konkurencije, a iz ove institucije su odgovorili da oni postupaju u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije i prema nadležnostima predviđenim ovim zakonom.
- Jedan od načina zaštite konkurencije je kontrola koncentracija, kada govorimo o ex ante uticaju na tržišnu strukturu. Sve odobrene koncentracije s obrazloženjima i opisom relevantnog tržišta možete videti na sajtu kzk.gov.rs, uključujući odluke u postupcima u kojim je stranka bilo društvo "Don don" - napisali su.
Obratili smo se i Ministarstvu trgovine, odnosno Vladinoj komisiji, u čijoj je nadležnosti ograničenje cene vekne belog hleba sava, ali odgovori nisu stigli do zaključenja broja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading