OTKRIVAMO: VELIKA AFERA TRESE KANCELARIJU UNDP U BEOGRADU! Uzeli projekat, a neće da plate

Autor:

Vesti

22.04.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog zloupotreba prilikom rekonstrukcije i dogradnje Fakulteta likovnih umetnosti mogla bi da pukne međunarodna bruka

OTKRIVAMO: VELIKA AFERA TRESE KANCELARIJU UNDP U BEOGRADU! Uzeli projekat, a neće da plate

Foto: Tanjug Milo Milivojevic, foto privatna arhiva, foto promo, foto npancic

Kancelariju međunarodne organizacije UNDP (razvojni program Ujedinjenih nacija) u Beogradu trese velika afera, saznaje Srpski telegraf.


Prema saznanjima koja su nam potvrđena iz dva izvora unutar same beogradske kancelarije UNDP, postoji ozbiljna sumnja, praćena nizom konkretnih činjenica, da je došlo do zloupotreba prilikom projekta rekonstrukcije i dogradnje Fakulteta likovnih umetnosti (FLU), zbog kojih bi mogla da pukne i međunarodna bruka.


SVE ISPOŠTOVANO


Reč je, inače, o izradi tehničke dokumentacije (idejni projekti, studija opravdanosti, izrada projekta za građevinsku dozvolu...) za rekonstrukciju i dogradnju dva objekta FLU (Ulica Mila Milunovića i Bulevar vojvode Putnika). U najkraćem, kako objašnjavaju sagovornici našeg lista iz UNDP, koji su iz razumljivih razloga insistirali na anonimnosti jer im egzistencija zavisi od posla u toj organizaciji, radi se o tome da arhitektonskom studiju koji je, shodno potpisanim ugovorima, izradio svu pomenutu dokumentaciju, taj posao nije plaćen.


- Deluje gotovo neverovatno, ali je tako. Arhitektonski studio iz Beograda ("Bureau cube partners DOO", prim. aut.), koji je dva puta pobedio na tenderu, u roku je odradio sve zadate poslove, ali kada je došao red na plaćanje, lokalni službenici UNDP, koji su se bavili ovim poslom, a pre svih Tatjana Strahinjić Nikolić i Stefan Zdujić, jednostavno su taj studio obavestili da im novac neće biti isplaćen, a koliko znam, radi se o sumi većoj od 140.000 dolara - priča izvor Srpskog telegrafa iz UNDP.


Finansijer projekta je Ministarstvo prosvete Srbije, čiji su predstavnici, po svemu sudeći, dovedeni u zabludu od pojedinaca iz UNDP, koji su im tvrdili da arhitektonski studio nije na vreme uradio ono što je trebalo, te da zbog isteka roka ne treba da im se plati. Kako saznaje naš list, sve to je urađeno i na jednom sastanku čak rečeno predstavnicima ministarstva, iako je mesec i nešto pre toga, u roku, "Bureau cube partners DOO" uredno isporučio i poslednji papir koji je trebalo da dostavi. Sve se to vidi i iz konkretnih pitanja koja je Srpski telegraf poslao kancelariji UNDP i službenicima te organizacije koji su direktno odgovorni za sve što se desilo.


POMRSILI KONCE


Ostaje možda i najvažnije pitanje zašto se sve ovo radi? Prema rečima drugog našeg sagovornika iz UNDP, od početka ovog projekta na FLU, koji traje godinama, u kancelariji se pričalo da je "Bureau cube partners DOO" pomrsio konce dogovoru koji su pojedinci postigli s drugim ponuđačem. Čak je zbog toga jednom poništen tender, ali uzalud...
- Čini mi se da sada hoće da sve odrade na mala vrata. Ponuđača koji je pobedio i ispunio ugovor neće da isplate zbog navodnog kašnjenja, o čemu nema ni govora, a onda sve što je taj prvi ponuđač uradio proslede svojim favoritima i njima isplate novac. Ne znam samo kako su mislili da se za ovo neće saznati - objašnjava izvor našeg lista.
Srpski telegraf poslao je pitanja i arhitektonskom studiju "Bureau cube partners DOO", ali odgovore nismo dobili niti su nam odgovorili na telefonske pozive.
Takođe, kako smo saznali, ovaj studio nije jedini oštećen i naš list istražiće i druge slučajeve i utvrditi šta se dešavalo.


NASTAVIĆE SE...

 

 

Izvor iz UNDP: Pojedinci su od početka imali svog favorita, koji, međutim, nije prošao na dva tendera

 

Tatjana Strahinjić Nikolić i Stefan Zdujić iz UNDP moraju mnogo toga da objasne

Kako saznajemo, ovaj slučaj nije jedini, narednih dana istražićemo i neke druge slične

 

Pitanja poslata kancelariji UNDP u Beogradu


1. Da li je tačno da ste arhitektonskom studiju "Bureau cube partners DOO" iz Beograda neosnovano uskratili pravo na naknadu za poslove koje je studio obavio vezano za projekat rekonstrukcije i dogradnje Fakulteta likovnih umetnosti?
2. Da li su sa svim detaljima vašeg postupanja u ovom projektu, odnosno sa svim relevantnim informacijama koje su vezane za taj projekat, upoznati rukovodioci UNDP u Beogradu, ali i centrala programa u Njujorku, s obzirom na to da bi sve moglo da se izrodi u ozbiljnu aferu od interesovanja i za širu javnost?
3. Da li je tačno da ste postupali suprotno ovlašćenjima i instrukcijama dobijenim od Ministarstva prosvete, kao naručioca i finansijera, odnosno da ste doveli u zabludu predstavnike tog ministarstva ne iznoseći im sve činjenice s kojima ste bili upoznati?
4. Da li je tačno da ste, uprkos tome što ste po predračunu "Bureau cube partners DOO" preuzeli od Poreske uprave potvrdu o poreskom oslobođenju, poslali pomenutom studiju obaveštenje da mu neće biti isplaćeni iznosi u ukupnoj vrednosti od više od 140.000 USD, uz tvrdnju da je rok za obavljanje posla navodno istekao?
5. Zbog čega ste doveli i održavali u zabludi pomoćnika ministra prosvete Milutina Đurovića i državnog sekretara u istom ministarstvu Đorđa Đokovića, tvrdeći im da "Bureau cube partners DOO" nije do 15. decembra 2023. dostavio svu projektno-tehničku dokumentaciju za dve lokacije (Ulica Mila Milunovića i Bulevar vojvode Putnika), iako je taj studio svoju obavezu uredno ispunio, sukcesivno, zaključno s tim datumom, što se vidi iz dokumentacije u koju je naša redakcija imala uvid?
6. Zbog čega ste poslali pomenutom studiju obaveštenje o isteku ugovora o izradi tehničke dokumentacije 5. januara 2024. kada je celokupna obaveza "Bureau cube partners DOO" ispunjena zaključno sa 15. decembrom?
7. Zbog čega ste odlučili da, kao službena lica u UNDP, a bez potrebnih kvalifikacija, vrednujete tehničku dokumentaciju iako je Ministarstvo prosvete eksplicitno potvrdilo, kao naručilac i finansijer posla, da je saglasno s dostavljenom projektnom dokumentacijom?
8. Zašto niste postupili po nalogu Ministarstva prosvete da se pristupi realizaciji obaveze plaćanja u skladu s ugovorom?
9. Da li vam je jasno da je počinjeno krivično delo poreske utaje u situaciji kada se ne izvrši isplata po osnovu usluga za koje je prethodno zatraženo i dobijeno poresko oslobođenje od Poreske uprave?
10. Zbog čega ste na sastanku s predstavnicima Ministarstva prosvete 22. januara 2024. izneli lažnu informaciju da je tehnička dokumentacija samo delimično završena jer navodno nije prihvaćena od Republičke revizione komisije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, iako su uveliko, još od 13. decembra, bili završeni svi pojedinačni pozitivni izveštaji revidenata?
11. Zbog čega ste se na sastanku 22. marta 2023. usmeno, ali i potpisivanjem beleške s tog sastanka, saglasili da "u nastavku projekta nećete davati komentare na predložena tehnička rešenja u smislu njihove ispravnosti i/ili uticaja na budžet projekta", ali ste ipak u januaru 2024. postupili suprotno tome?
12. Da li je tačno da ste sve ovo uradili da biste u posao uveli svog favorita iako je na oba održana tendera najpovoljnije ponude imao studio "Bureau cube partners DOO"? Da li je tačno da ste zbog toga jednom i poništili proceduru, ali je pomenuti arhitektonski studio i drugog puta imao najpovoljnije uslove?
13. Da li je tačno da novčana sredstva koja ste uskratili "Bureau cube partners DOO", odbijajući da postupite po ugovoru i isplatite im novac, imate nameru da preusmerite drugom lošijem ponuđaču, kojem biste prethodno predali kompletnu dokumentaciju koju je izradio prvi ponuđač?

 

Čime se bavi UNDP

UNDP (United Nations Development Programme) jeste organizacija UN, sa sedištem u Njujorku, koja posluje u oko 170 zemalja. Tamo uglavnom zapošljava lokalne kadrove (osim na najvišim rukovodećim pozicijama), u čijoj agendi stoji da se bori protiv nepravdi siromaštva, nejednakosti i klimatskih promena.
Kako se navodi na sajtu srpske kancelarije, UNDP u partnerstvu s Vladom Srbije, razvojnim partnerima, agencijama UN, civilnim društvom i lokalnim zajednicama radi na pronalaženju lokalnih rešenja za nacionalne i globalne razvojne izazove.

 

Odgovorili, ali kao da nisu

Iz kancelarije UNDP u Beogradu, na naših 12 konkretnih pitanja stigao je odgovor u kojem nisu odgovorili maltene ništa. Prenosimo ga u celosti:
- Hvala vam na interesovanju za projekat izrade tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju objekata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. UNDP se u svom poslovanju pridržava najviših međunarodnih standarda i poštuje zakone i propise Republike Srbije, koji se odnose na agencije UN, uključujući i one kojima je regulisano plaćanje poreza, što je bio slučaj i s ovim projektom. O svim relevantnim informacijama u vezi s ovim projektom smo bili u komunikaciji s našim nacionalnim partnerima. Ne možemo dalje da komentarišemo detalje u vezi s konkretnim ugovorima.
Telefonom smo pokušali da kontaktiramo i s Tatjanom Strahinjić Nikolić i Stefanom Zdujićem, ali oni na naše pozive i poruke nisu odgovorili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading