Konačni dogovor o švajcarcima u nedelju: Svi će biti zadovoljni, dužnici, država i banke!

Autor: J. M.

Vesti

13.04.2019

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finalna verzija zakona o lakšoj otplati kredita u švajcarcima koja bi mogla da zadovolji sve strane - zadužene građane, banku i državu - trebalo da bude usaglašena u nedelju, 14. aprila, potvrdio je ministar finansija Siniša Mali. Predlog zakona će već početkom sedmice usvojiti Vlada, a potom i Skupština Srbije, po hitnom postupku.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Siniša Mali

- Molim za još malo strpljenja, razgovori sa bankama i dužnicima se nastavljaju, sa ciljem da se završe u nedelju - rekao je ministar finansija i dodao da se nada da će biti ispunjeni zahtevi svih strana - udruženja građana, banaka i države.

- Imaćemo novac koliko god bude trebalo. To će biti mnogo manje nego što se priča u medijima - tvrdi Mali.

Može se očekivati, prema pojedinim navodima, da se građanima koji su zaduženi u švajcarcima otpiše oko 40 odsto glavnice - banke bi oprostile između 22 i 23 odsto, dok bi država preuzela na sebe da pokrije 15 odsto glavnice. Dodatno olakšanje bankama, kroz poreze, iznosiće između dva i tri procenta.

MINISTAR FINANSIJA: Vlada će početkom sedmice usvojiti zakon, a potom i Skupština, po hitnom postupku

Podsetimo, dužnici su tražili otpis 50 odsto glavnice, banke su ponudile 30 odsto, pa je, kako se pominje, država presekla i odredila da to bude 40 odsto. Država je takođe odlučila da leks specijalis mora da se odnosi na sve dužnike koji otplaćuju zajmove vezane za franak, a ne samo na one sa glavnicom od oko 50.000 evra, što je bio zahtev banaka.

OVO JE NAJVEROVATNIJI MODEL

Država oprašta 15, banke 23 odsto
40 odsto glavnice zaduženih u francima biće otpisan
22-23 odsto će oprostiti banke
3 odsto olakšica dobiće banke kroz poreze

Međutim, Dejan Gavrilović, predsednik udruženja Efektiva, objašnjava da građani Srbije koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima više nego ikad podnose tužbe protiv banaka.

- Nije u redu da država iz budžeta plaća fiktivne gubitke bankama koje će one imati na tim kreditima jer se radi o napumpanim glavnicama. Većina korisnika tih kredita su ih skoro otplatili. Ne vidim razlog da i dalje plaćaju nešto, makar i kroz umanjene glavnice, a da plus, na to sve, država dotira banke novcem iz budžeta - kaže Gavrilović uz napomenu da im se više nego ikad javljaju ljudi koji bi da tuže banke jer ne žele da država da 80 miliona evra bankama za pljačku koja je dokazana na sudu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading