Haradinaj sprema vojsku za Avganistan

Autor: Republika

Vesti

05.12.2018

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je da Kosovske bezbednosne snage neće biti transformirasane u vojsku radi "zauzimanja" severa Kosova, kako to, prema njegovim rečima, tumači Beogad, već da će njeni pripadnici pomagati miru u Iraku i Avganistanu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Kako je prenela tv Kljan Kosova, izjave srpskih zvaničnika da Priština formira vojsku da bi "okupirala" sever Kosova, Haradinaj smatra propagandom i dodaje da za Prištinu "nema razlike između severa i juga Kosova".

On je pozvao pripadnike srpske zajednice da postanu deo bezednosnih snaga Kosova.

- Netačno je da formiramo vojsku za sever. Naša vojska će pomagati u održavanju mira u državama kao što su Irak i Avganistan, a ne radi zauzimanja svoje tertiroije na severu - rekao je Haradinaj, preneo je Zeri onlajn.


Prema najavama privremenih prištinskih institucija, odluga o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku parlament će glasati 14. decembra.



Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je ranije danas da namera Kosova da trasnsformiše svoje bezbednpsne snage u vojsku dolazi u pogrešeno vreme, da je suprotnba preporukama mnogih NATO članica i da može imati ozbilje posledice po evroatlantske integracije Prištine.

NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon ministarskog sastanaka zemalja članica Alijanse.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Kaja

05.12.2018 15:29

Haradinaj je smislio novu laz kako bi opravdao stvaranje vojske KiM.

milos

05.12.2018 15:31

Idu u Avganistan da vade organe.

Daliborka

05.12.2018 18:17

NATO nema dovoljno vojske pa im treba Haradinajeva vojska.

Petar

05.12.2018 18:34

Vojska za pljačke i otmice.