Dolijao! Tajkun ide na sud zbog lopovluka: Šolak će morati da plati odštetu!

Autor:

Vesti

10.07.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Junajted grupa" je počinila krivično delo, tužićemo ih i tražiti nadoknadu štete, utvrdio je i juče zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. On je još jednom ponovio da je kompanija Dragana Šolaka SBB, koja posluje u okviru "Junajted grupe", nelegalno postavila optičke kablove po Beogradu i da će zbog toga protiv njih danas biti podneta tužba.

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Dragan Šolak

Podsetimo, Vesić je novinarima u petak pokazao dva šahta na Novom Beogradu u kojima je, kako je naveo, SBB nelegalno postavio 60 kilometara optičkih kablova na gradsku mrežu JKP "Beogradske elektrane", "bez ijednog dinara nadoknade", zbog čega je grad oštećen za od tri do pet miliona evra.

- Ništa Šolaku neće pomoći, ni jedna ni druga njegova televizija. Bilo bi dobro da svojim partnerima, kojima ću takođe pisati, dokažu ovo jer sam siguran da ih je Šolak slagao. Ovo je javna rasveta koja pripada Beogradu i građanima, kablovi SBB kradu struju. Siguran sam da partneri nisu znali da su kupili firmu koja ovako divljački krade struju - rekao je Vesić.

ĐILASOV PARTNER

On je pokazao naredbu direktora "Beogradskih elektrana" iz 2009. kojom se zabranjuje postavljanje kablova SBB dodajući da je tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas naredio povlačenje te naredbe.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Goran Vesić

- Ko je bio tada gradonačelnik Beograda, ko je bio iznad direktora toplana? Dragan Đilas, sadašnji partner Šolaka. Imate dopis iz 2014. gde kaže da "Toplane" nemaju nikakva saznanja da je sklopljen bilo kakav ugovor. Siguran sam da partneri ove famozne "Junajted grupe" ne znaju kako Šolak radi - konstatovao je zamenik gradonačelnika.

Dodao je i da SBB krade struju i putem strujomera u zgradama i istovremeno pozvao građane da ako primete da neko krade struju, to prijave.

3 miliona evra najmanje šteta košta grad

- Neka Šolak objasni svojim partnerima kako ih je prevario. Zašto im je prodao firmu koja kaže da posluje po svim svetskim standardima. Toga nema nigde. Problem između mene i SBB je što sam ja bio prvi koji je tražio da plate - poručio je Vesić.

Upitan da li je možda spor zbog televizije N1, na čiji se rad žalio, Vesić kaže da on nema pravo da ocenjuje rad televizija, ali da nisu korektni prema Beogradu.

60 kilometara na divlje postavljenih kablova

- Pravo N1 je da budu kritični i nekorektni, kao što jesu. Problem je što Šolak koristi svoju televiziju da rešava svoje poslovne probleme - rekao je Vesić dodajući da je kampanja N1 počela kada je Šolak shvatio da će morati da plati šta je dužan.

NEK' POLOŽE DOKAZE

Povodom Vesićevih optužbi oglasio se i SBB tvrdnjom da su poslovi sa "Beogradskim elektranama" regulisani ugovorima. Na tvrdnje Šolakove firme odmah je odreagovao direktor elektrana Rade Basta rečima da je iznenađen i zgrožen "brutalnim lažima" koje je plasirao SBB, najavljujući podnošenje krivične prijave za naknadu štete, kao i za izgubljenu dobit.

- Ukoliko govore istinu, neka javnosti polože dokaze - rekao je Basta i dodao da je spreman da podnese ostavku ako SBB dokaže da je platio bilo koji račun tom gradskom preduzeću ili kompenzacijom regulisao svoje obaveze.

SBB: Svi poslovi regulisani ugovorima

Posle prozivki zbog krađe struje i nelegalnog postavljanja kablova na mrežu gradskih preduzeća, iz SBB odgovaraju da su optužbe neistinite i da su njihovi poslovi sa "Beogradskim elektranama" regulisani ugovorima.

- Ugovor sa ovim javnim preduzećem je prvo potpisala firma "KDS Telefonija", koju smo 2003. kupili i nasledili sva prava i obaveze. Sličan ugovor o postavljanju infrastrukture potpisale su i "Telefon kabl" i "PTT KDS", znači ukupno tri pravna lica, što dodatno potvrđuje da je u interesu "Beogradskih elektrana" bilo partnerstvo - navode u SBB pozivajući Vesića i direktora elektrana da "pročitaju arhivu ugovora" sa SBB koje su potpisivala prethodna rukovodstva preduzeća.

U ovoj kompaniji napominju i da se elektrane nisu opredelile za partnersku saradnju sa SBB, jedina alternativa da obezbede moderan sistem nadgledanja toplovodnog sistema bila bi izgradnja vlastite optičke infrastrukture, što bi zahtevalo njihova višemilionska ulaganja.

- Za svaki metar uvođenja kablova smo predali dokumentaciju "Beogradskim elektranama", sve radove uredno ucrtali i dostavili tehničkoj službi preduzeća, što se jasno vidi u dokumentaciji izvedenog stanja - kažu u SBB.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading