Danas druga runda dijaloga vlasti i opozicije

Autor:

Vesti

09.08.2019

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas će biti održan novi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Lideri SZS

Milan Antonijević rekao je da su dolazak potvrdili svi sem Dragana Đilasa, koji je ranije najavio da neće doći.

- Svoj dolazak su potvrdili SNS, SPS i stranke vladajuće koalicije, kao i opozicione stranke, osim SZS - rekao je Antonijević.

Kako je ranije najavljeno, tema drugog okruglog stola biće finansiranje izbornih kampanja, a organizacija Transparentnost Srbija (TS) objavila je preporuke u vezi sa tom temom koje će, prema najavljenom dnevnom redu skupa, predstaviti učesnicima.

Među predlozima su izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, zatim izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u delu koji se odnosi na razdvajanje javne i političke funkcije, kao i izmene drugih povezanih propisa, u vezi sa krivičnim gonjenjem krivičnih dela koja su u vezi sa nezakonitim finansiranjem kampanje.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Milan Antonijević

TS predlaže da na tim izmenama rade tri posebne radne grupe, u čijem bi, proširenom sastavu, bili i predstavnici političkih stranaka i Agencije za borbu protiv korupcije.

Posebna radna grupa bavila bi se izmenama medijskog zakonodavstva i propisa o državnom i političkom oglašavanju, a pre reformi koje će doći na red nakon usvajanja Medijske strategije.

Skupština bi, smatraju u TS, trebalo da izabere nedostajuće članove u Savetu REM i Odboru Agencije za borbu protiv korupcije, kao i da organizuje javno slušanje povodom izveštaja Agencije o sprovođenju Nacionalne antikorupcijske strategije i svih izveštaja o finansiranju kampanje i kontroli finansiranja kampanje.

Agencija za borbu protiv korupcije trebalo bi da precizira pravila postupanja u kontroli finansiranja izborne kampanje, uporedo sa izmenom zakonskog okvira i objavljivanje tih pravila.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Skupština Srbije

TS u saopštenju navodi i probleme u vezi sa finansiranjem kampanje, i ističe da Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti ni ukupni, ni pojedinačni rashodi izborne kampanje nisu ograničeni ničim, osim raspoloživim budžetom stranaka, koalicija i grupa građana, što povećava nesrazmeru u njihovom predstavljanju.

Ukazuje se i da nije dovoljno jasno određena svrha budžetskih izdvajanja za pokriće troškova izborne kampanje, pa se dešava da u nekim slučajevima iznos iz budžeta ne podmiruje ni minimalne troškove predstavljanja, a u nekim drugim - pravo na naknadu daleko premašuje realne troškove, što podstiče lažno prikazivanje troškova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Stršljen

09.08.2019 06:58

Samo bez zaštitnih kaciga u ring,dok ne poplavite.

Maja

09.08.2019 07:26

Opoziciji se daje još jedna prilika, ali oni će po običaju sve da pokvare.

Gospodja Ministarka

09.08.2019 07:51

S verom u Boga ... Opozicijo, opametila se dabogda!

Aleksandar

09.08.2019 07:57

Vlast koja je uvek spremna da razgovara sa svojim gradjanima.