Vulin: Ulaganje u vojno zdravstvo je ulaganje u kvalitet života svakog građanina Srbije!

Autor: Republika

Vesti

05.01.2020

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ulaganje u vojno zdravstvo je ulaganje u kvalitet života svakog građanina Srbije, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon obilaska Vojnomedicinske akademije, gde je predstavljeno šest novih sanitetskih vozila Uprave za vojno zdravstvo.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Aleksandar Vulin

- Svako ulaganje u Vojsku Srbije je ulaganje u bolji život i kvalitet života svakog od nas, bez obzira da li smo pripadnici vojske ili nismo. Ulaganje u vojno zdravstvo je ulaganje u kvalitet života svakog građanina Srbije. Najveći broj pacijenata kojima vojno zdravstvo pomogne upravo su civili, ne vojnici, ali Vojska Srbije ne deli ljude na civile i na vojnike već svi građani Srbije zaslužuju našu pažnju, podršku i našu pomoć – poručio je ministar Vulin.

Ulaganja u vojno zdravstvo nastaviće se i u 2020. godini, najavljuje ministar Vulin i dodaje da će se to videti u svim vojnozdravstvenim ustanovama.


- Kupili smo nova sanitetska vozila. Kupili smo značajnu količinu nove, najsavremenije medicinske opreme, ali već u narednim danima pokazaćemo koliko smo uložili i u Vojnomedicinsku akademiju i koliko ulažemo u sve vojne bolnice u čitavom našem sistemu – rekao je ministar Vulin.

Nova sanitetska vozila raspoređena su Centru vojnomedicinskih ustanova Beograd, Četvrtoj brigadi Kopnene vojske u Vranju, srpskoj bolnici nivoa 2 u mirovnoj misiji MINUSCA u Centralnoafričkoj Republici, Vojnoj bolnici Niš, Vojnoj bolnici Novi Sad i Specijalnoj brigadi Vojske Srbije.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Uglješa Jovičić podseća da je intenzivno ulaganje u vojno zdravstvo otpočelo polovinom 2017. godine i da su do sada vidljiva brojna poboljšanja po pitanju infrastrukturnih radova, otvaranja novih ambulatni u vojnim bolnicama, opremanju savremenim sredstvima, ali i zapošljavanju neophodnih kadrova.

- Ono što je važno, pored infrastrukture, nabavljena je i oprema. Dokaz da se na tome nismo zaustavili su novi saniteti. Nastavljamo i u narednoj godini, uz podršku ministra Vulina, kojem se ovom prilikom zahvaljujem i za prijem oko 400 novih lica u vojno zdravstvo. Naredna godina nije samo godina ulaganja u vojno-zdravstvene ustanove koje su u Ministarstvu odbrane, nego i u jedinice vojske, uz intenzivno opremanje onim što je potrebno jednoj ambulanti da bi normalno radila. Tamo imamo mlade lekare koji su nam oslonac za budućnost i da bi oni mogli dobro da rade, moramo da ih dobro opremimo – najavio je general Jovičić.


Upravnik Vojnomedicinskog centra Hitne pomoći Beograd potpukovnik dr Bojan Jovanović poručuje da nabavka novih sanitetskih vozila znači da će i civilni i vojni osiguranici moći da dobiju bolje usluge zdravstvene zaštite.


- Veliko mi je zadovoljstvo da smo konačno dobili jedno ovakvo savremeno motorno vozilo, koje će sa svom pratećom medicinskom opremom najnovije generacije u mnogome olakšati rad mojim kolegama u samom sanitetskom prevozu povređenih i obolelih od mesta povređivanja, odnosno njihovih domova, do medicinskih ustanova gde zbrinjavamo pacijente. Očekujem i nadam se da ćemo u narednom periodu zanoviti naš vozni park i dobiti još nekoliko ovakvih vozila, kako bismo bili još efektivniji i konforniji u radu – rekao je potpukovnik Jovanović.Komandir Voda za zdravstvenu zaštitu Četvrte brigade Kopnene vojske kapetan Ivica Arsić ne krije zadovoljstvo jer je novo sanitetsko vozilo dodeljeno za potrebe brigade u kojoj radi.

- Jako smo zadovoljni što smo u naš sastav dobili ovakvo sanitetsko motorno vozilo. Za Četvrtu brigadu Kopnene vojske puno će značiti u smislu prevoza vojnih osiguranika, odnosno pacijenata kojima je potrebna zdravstvena zaštita od strane specijalističkih službi Vojnomedicinske akademije i Vojne bolnice Niš. Veoma smo zadovoljni jer je vozilo kompletno opremljeno neophodnom sanitetskom opremom, poput spinalne daske, EKG aparata, defibrilatora, aspiratora i ostalim stvarima potrebnim za pružanje hitne pomoći pacijentima – ističe kapetan Arsić.

Obilasku novih sanitetskih vozila prisustvovali su i državni sekretar Bojan Jocić, načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević i upravnik Vojne bolnice Niš pukovnik dr Jovica Stanojković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading