Evo kako će izgledati sednica Skupštine! Poslanici će sedeti i na galeriji i to sa maskama, rukavicama i vizirima

Autor: Blic

Vesti

22.04.2020

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U zavisnosti od epidemiološke situacije i ako sve bude pod kontrolom, sednica Skupštine Srbije verovatno će biti održana već u ponedeljak, a to će biti prva sednica od početka epidemije virusa korona u našoj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Ilustracija

Iako se spekulisalo da bi zasedanja mogla biti izmeštena iz zgrade parlamenta na neko drugo mesto, mediji saznaju da će zasedanje biti održano na istom mestu, u skupštinskoj sali, uz sve neophodne mere zaštite.

Prema pisanju beogradskih medija, poslanici će sedeti na svakom trećem mestu u velikoj sali koja, u parteru i na galeriji, ima ukupno 501 mesto. Očekuje se da zasedanju prisustvuje oko 150 "tribuna", a svi će imati maske, vizire i rukavice. Za rad je potreban kvorum od 126 poslanika, a odluke se donose većinom glasova. Plan je da sednica traje što kraće.

Čak i da dođu svi poslanici, što je malo verovatno, jer parlament bojkotuje deo opozicionara, a u radu neće učestvovati ni skupštinski penzioneri (njih oko 25), ima mesta da svi budu na udaljenosti.

- U parteru imamo 326 stolica i još 32 pomoćne, a na galeriji 143, što je ukupno 501, tako da se niko neće gurati - objašnjavaju u Skupštini.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da bi Skupština Srbije mogla ponovo da počne s radom u ponedeljak ili u utorak:

- Razgovarao sam sa predsednicom Majom Gojković. Sve zavisi od epidemiološke situacije, ali ukoliko se nastavi ovim tokom, sednica može da bude u ponedeljak ili utorak. U svakom slučaju, moraće da budu poštovane epidemiološke mere, kao i dolazak što manjeg broja policijskih službenika i administrativnih radnika. Da se održi sednica, a da ne ubacimo unutra 1.000 ljudi, nego da dođu uglavnom poslanici. Može da radi bife, a ne mora restoran. Ne moraju ta dva dana svi da jedu ćevape, ni u Predsedništvu ne radi restoran svaki dan.

Inače, prema članu 105 Ustava, odluku o završetku vanrednog stanja, većinom glasova poslanika, donosi Narodna skupština. Kada je reč o merama, poput policijskog časa i sličnih, Vlada ih podnosi na potvrđivanje parlamentu i on može da ih potvrdi ili poništi. Ako na sednici, poslanici ne budu odlučivali o merama donetim u vanrednom stanju, one prestaju da važe u roku od 24 sata od početka sednice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vera

22.04.2020 09:13

Da li još negde u EU zasedaju Skupštine i Parlamenti?