Kurc: Prioritet ulazak Srbije i Crne Gore u EU!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

09.03.2018

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas da Austrija planira da iskoristi ovogodišnje predsedavanje EU za pomeranje fokusa evropskog bloka sa razmeštanja izbeglica unutar Unije na sprečavanje daljih talasa njihovih dolazaka, kao i da će se među prioritetima naći i ulazak Zapadnog Balkana u EU, posebno naglašavajući Srbiju i Crnu Goru

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sebastijan Kurc

- Naš cilj je veoma jasan - da u Evropi ne treba da bude samo sporenja o razmeštanju (izbeglica), već konačno i o promeni fokusa ka obezbeđivanju spoljnih granica - kazao je Kurc na konferenciji za medije o prioritima šestomesečnog predsedavanja koje će Austrija 1. jula preuzeti od Bugarske, a , prenosi Rojters.

Na novinarsko pitanje kakva rešenja ima na umu, Kurc je kazao da je jedna od opcija proširenje mandata Evropske agencije za granice i Obalsku stražu (Fronteks), ali da ima i drugih, a da će sve zavisiti od razgovora sa liderima EU na događajima poput samita o migraciji i bezbednosti zakazanom za 20. septembar ove godine.

- Među drugim prioritetima austrijskog predsedavanja nalazi se promovisanje konkurentnosti Evrope i rad na pristupanju Uniji balkanskih zemalja, posebno Srbije i Crne Gore - naveo je Kurc.

Predsedavanje Austrije EU u drugoj polovini ove godine biće "e-predsedavanje", najavljeno je u Beču.

Austrija od 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje EU od Bugarske i to u "vreloj fazi" pregovora oko Bregzita.

Još pre preuzimanja predsedavanja, austrijska vlada namerava da, 6. juna, održi sednicu u Briselu.

Glavni prioriteti austrijskog predsedavanja biće bezbednost, posebno borba protiv ilegalne migracije i radikalizacije, ali i evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

Samit EU, kako je najavljeno, biće održan 20. septembra u Salcburgu, a ne u Beču, jer vlada želi da u predsedavanje uključi i druge pokrajine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading