SKANDALOZNO! Tzv. Kosovo pozvano u članstvo Saveta Evrope nakon glasanja Odbora!

Autor:

Vesti

27.03.2024

17:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plenarna debata o članstvu Kosova u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

SKANDALOZNO! Tzv. Kosovo pozvano u članstvo Saveta Evrope nakon glasanja Odbora!

Foto: shutterstock


Danas je Odbor za političke poslove Parlamentarne skupštine Saveta Evrope održao sastanak u Parizu na kojem je prihvaćena preporuka da se tzv. Kosovo pozove u članstvo ove organizacije. Sledeći korak u ovom procesu biće plenarna debata, zakazana za 18. april, kada će se održati glasanje o statutarnom mišljenju.

Za ovu odluku glasalo je 31 predstavnik zemalja, dok su protiv bili predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Maja Vukićević, Snježana Novaković, Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić iz Srbije. Predstavnik Grčke bio je uzdržan u ovom političkom odboru.



Prethodno glasanju, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za tzv. Kosovo, Dore Bakojani, iznela je izveštaj u kojem je navela tri uslova koje je Priština trebalo da ispuni. Od tih uslova, ispunjen je samo jedan - vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani. Ovo predstavlja ključnu tačku oko koje se vodila rasprava i koja je privukla pažnju javnosti.


Nakon plenarne debate i glasanja, biće jasnije da li će tzv. Kosovo postati članica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Ova odluka imaće značajan uticaj na političke odnose u regionu i šire, te se očekuje da će privući pažnju međunarodne zajednice. Srbija i druge zemlje regiona pažljivo prate razvoj događaja i iskazuju svoje stavove u vezi sa ovim pitanjem.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading