NEKA SE SRBIJA SPREMI ZA RAT: Bivši komadant NATO bi dalje da seje smrt

Autor:

Vesti

12.04.2018

18:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši komandant NATO Vesli Klark, predvodnik agresije na Srbiju 1999, očito bi ponovo da nas bombarduje! Ocenjujući da bi Balkan mogao da postane krizno područje, poziva Ameriku i EU da hitno reaguju i spreče brutalne konflikte.

Nikad mu nije dosta tuđe krvi: Vesli Klark

Klark je u tekstu u Vašington postu podsetio da je pre više od 20 godina sa Ričardom Holbrukom pregovarao o okončanju rata u BiH i kako je NATO pomogao da se zaustavi etničko čišćenje na Kosovu.

Prljava igra

Prema njegovim rečima, članstvo u NATO Srbima, koji su mnogo naklonjeniji Rusiji i protiv su Alijanse, moglo bi biti prihvatljivo ako se poveže s postizanjem stabilnosti celog regiona.

- Iako većina misli da su brutalni konflikti na Balkanu prošlost, to je daleko od istine. Stalni politički konflikti etno-religioznog karaktera konstantno prete da metastaziraju u međunacionalnu krizu, što bi taj region učinilo primarnom metom za mešanje stranih sila - naveo je Klark.

Članstvo u NATO Srbima bi moglo biti prihvatljivo ako se poveže s postizanjem stabilnosti celog regiona

Kako je istakao, Balkan je predmet interesa nasilnih džihadista koji traže regrute za terorističke organizacije, ali i prljavih igara koje sprovode Rusija, Turska i Kina.

Strah od Rusije

- Kremlj već odavno na Balkanu povećava svoj uticaj, radeći na tome da narastu anti-EU i anti-NATO stavovi. Takođe, Rusi podržavaju ekstremističke grupe, potpiruju vatru i huškaju pravoslavce protiv muslimana, te svesno izazivaju rast tenzija koje su već uzrokovale ratove na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina. Istovremeno, Kina takođe ozbiljno krči put na Balkanu, a Saudijska Arabija daje mnogo novca koji se troši za izgradnju džamija, ali i za davanje instrukcija lokalnim imamima - naveo je Klark.

Istakao je da je od oko 1.000 stranih boraca u Islamskoj državi najviše došlo sa Kosova i iz Bosne.

- Imamo mnogo instrumenata na raspolaganju da odvratimo Balkan od puzajućeg kretanja prema nestabilnosti - zaključio je Klark. Ivana Žigić

Ne žalim ubijene Srbe
- u intervjuu za američki portal Democracy Now izjavio da mu nije žao ubijenih Srba tokom bombardovanja 1999, te da je kriv Slobodan Milošević
- komandovao NATO operacijom saveznička snaga za vreme kosovskog rata
- odbijao je sve ponude Rusije u pravcu deeskalacije na Kosovu i još 1997. vršio pripreme za napad na SR Jugoslaviju u saradnji sa OVK
- pre vremena otpušten sa pozicije glavnokomandujućeg NATO snaga za Evropu
- penzionisani general vojske SAD, bio kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske stranke u SAD 2004, ali se povukao iz trke
- tri ulice u svetu nose njegovo ime: u Prištini, Peći i u Alabami u SAD
Reakcije

Vladimir Lazarević, komandant ratnog prištinskog korpusa

Slažem se da preti velika opasnost po mir, ali sam uveren da tu opasnost donose oni koji su bez ikakvih osnova i pre 19 godina izvršili agresiju na suverenu zemlju. Veliko licemerje! Zar treba da očekujemo od onih koji su decu na nošama ubijali da će nam obezbediti mir?

Miroslav Lazanski, vojni analitičar

Foto: Tanjug

Vesli Klark je zlikovac kojeg smo prvobitno osudili, čovek koji je vodio brutalan rat i protiv civilnih ciljeva, ali i čovek koji je posle dobio biznise na Kosovu.

Rat 1999. iskoristio je za privatnu zaradu.

Imajući sve to u vidu, šta od takvog čoveka uopšte očekivati?

Dejan Petković, borac sa Košara

Izbombardovali su Srbiju, iza njih su ostali bogalji i invalidi. Mešali su se i 1999, kada su nas bombardovali i ništa dobro nisu napravili. Mi koji smo bili dole spremni smo uvek da se vratimo tamo, pa po cenu života. Eto, to ćemo ako reše opet da se mešaju.

Klarkovi argumenti
- Stalni politički konflikti prete da metastaziraju u međunacionalnu krizu
- Balkan je predmet interesa džihadista koji traže regrute za terorističke organizacije, ali i prljavih igara koje sprovode Rusija, Turska i Kina
- Kremlj na Balkanu odavno povećava svoj uticaj, radeći na tome da narastu anti-EU i anti-NATO stavovi
- Od oko 1.000 stranih boraca u Islamskoj državi najviše je došlo sa Kosova i iz Bosne
- SAD i EU moraju da ostanu posvećene zapadnom Balkanu
- Članstvo u NATO bi Srbima moglo biti prihvatljivo ako se poveže s postizanjem stabilnosti celog regiona

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
cika pera

30.04.2018 22:21

Klark je pokazao u intervenciji nacionalne garde u državi Teksas, gde je brutalno poubijao nenaoružane civile samo zato što su bili pripadnici druge verske zajednice. Žive zapaliti civilno stanovništvo u svojoj zemlji 1993 godine, specijalnim eksplozivnim napravama i zasipati ih napalmom na teritoriji jedne od saveznih država SAD, takav čovek je sa doktoratom iz istorije umetnosti stigao do četvrte generalske zvezdice. Amerikanci su imali velike generale, nama poznate iz WW2 poput Patona. Ajzenhauera, koji su bili i veliki vojni stratezi i državnici do generala Švarckofa, postavljam pitanje Američkim analitičarima i medijima, da li je moguće da se zločin ponavlja zato što na vreme nije osuđen, i da se osvedočenom zločincu daju resursi jedne tako velike države kakva je Amerika, da bi se ubijalo nenaoružano civilno stanovništvo u Aleksincu, Nišu i Beogradu i to jednoj državi saveznici u dva Svetska rata, koja je spasila preko 500 američkih pilota u WW2.

MIKI

04.05.2018 06:55

Po ovome, ako je tačno ovo što kaže taj monstrum i zločinac, ne piše nam se dobro.Zato naša vlast mora da ovu pretnju najozbiljnije shvati i pripremi se. To znači, naši prijatelji(Rusi i Kinezi,ali i Španci i drugi) ne smeju da nemo posmatraju pripreme za ponovni napad. Putin bi mogao da nam pošalje bar jedan bataljon od njegove artiljerije, tipa S-400,a ne da nam proda polovne MIG-ove, jer su oni igračke za malu decu. Hvala mu unapred.