"Nova era u odnosima Srbije i Austrije"

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.11.2018

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Nacionalnog saveta Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka razgovarali su danas o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Volfgang Sobotka i Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić je istakao da će poseta delegacije Nacionalnog saveta, nakon posete austrijskog predsednika i kancelara, dati dodatni podsticaj ne samo unapređenju parlamentarne saradnje, već i sveukupnoj saradnji dve zemalje.

- Naši bilateralni odnosi su na visokom nivou, stabilni i sveobuhvatni. Karakteriše ih saradnja na svim poljima, intenzivan politički dijalog i sve bolja ekonomska saradnja. Austrija je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u Srbiji. Prvi put ove godine trgovinska razmena iznosi preko milijardu evra - rekao je predsednik Vučić.

On je naglasio da očekuje dalje povećanje vrednosti trgovinske razmene i rast austrijskih investicija, prvenstveno u infrastrukturu, modernizaciju industrije, energetiku i obnovljive izvore energije.

Vučić je obavestio Sobotku o teškoćama u dijalogu sa Prištinom, kao i poslednjim potezima Prištine vezanim za povećanje taksi na robu iz Srbije i BiH, naglasivši da je veoma neodgovoran način na koji se prištinska strana odnosi prema postignutim sporazumima i regionalnoj saradnji.

Predsednik je zahvalio Austriji na podršci koju pruža Srbiji u procesu evrointegracija, kao i na činjenici da je tokom svog predsedavanja Austrija zadržala temu proširenja EU.

Sobotka je istakao važnost nastavka jačanja veza dve zemlje i rekao da je njegova poseta jedna u nizu mnogih austrijskih zvaničnika koja pokazuje novu eru u odnosima Srbije i Austrije.

- Na vrhu naše agende tokom predsedavanja EU je proširenje - naglasio je Sobotka i istakao da će, kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Austrija podržati svako rešenje do koga dođu Beograd i Priština.

On je čestitao predsedniku Vučiću na rezultatima ekonomskih reformi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (38)

Loading
vida

13.11.2018 14:30

Sirenje ekonomske saradnje i nove investicije je ono sto nam treba,

Milan Š

13.11.2018 15:22

@vida - vida:Veliki broj investitora iz Austrije je zainteresovano da uloži svoj kapital kod nas što potvrđuje da sa Austrijom imamo dosta dobru saradnju.

Laza

13.11.2018 14:35

Austrija je veoma vazan partner nase zemlje, tako da odnosi sa njom treba da budu sto bolji.

Jasna

13.11.2018 14:36

Srbija je stekla ogromnog prijatelja.