Crkva traži DNK analizu moštiju Svetog Save

Autor:

Vesti

16.12.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva zatražiće DNK analizu moštiju koje se čuvaju u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada kako bi se utvrdilo da li se radi o posmrtnim ostacima Svetog Save. Iako je po ovom pitanju unutar SPC godinama vladao pravi zavet ćutanja, nakon što je Srpski telegraf otkrio jednu od najvećih srpskih tajni, unutar Crkve je sazrelo uverenje da se narodu konačno mora predočiti istina.

Foto: wikimedia.org/Pixabay.com

Crkva traži DNK analizu moštiju Svetog Save

To i ne bi bio prvi put da SPC traži (ili podržava) DNK analizu neke istorijske ličnosti (pogledajte okvir). Podsetimo, mošti za koje se s mnogo razloga može pretpostaviti da pripadaju prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi u Ždrebaoniku kod Danilovgrada su položene upravo ispod ikone Svetog Save, ali pod imenom Svetog Arsenija Sremca, njegovog naslednika na mestu arhiepiskopa.

Kako Srpski telegraf saznaje u najvišim crkvenim krugovima, nakon što je patrijarh Pavle saznao da je realno da u sarkofagu počivaju mošti Svetog Save, ozbiljno je razmatrano da se uradi DNK analiza. Ipak, Pavle to nikad nije dozvolio. Za Crkvu je to i dalje zabranjena tema, a to je istovremeno i delikatno političko pitanje s obzirom na to da crnogorska vlast verovatno ne bi dozvolila da mošti budu prebačene u Srbiju.

Ipak, sagovornici nam potvrđuju da DNK analiza može da se uradi u Srbiji, kao što je to bio slučaj sa despotom Stefanom Lazarevićem.

DNK može da se uradi u Srbiji

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Profesor Oliver Stojković za naš list kaže da bi DNK analiza mogla da se uradi u Srbiji.

- Mi smo radili kneza Lazara i Stefana Lazarevića, despota Stefana u Manasiji i Lazara tamo gde je ukopan, s tim što Lazarevo telo nije skeletizovano, ima i mišiće, kosti, a Stefanovo je bilo u skeletnom stanju - pojašnjava Stojković.

- U Crkvi mnogi znaju da su mošti Svetog Save sačuvane u manastiru Ždrebaonik, te da ih Turci nisu spalili na Vračaru, kako se veruje. Posebno se ta informacija proširila nakon što je mitropolit Amfilohije 2013. na lobanji iz Ždrebaonika, kada su mošti presvlačene, video natpis Sveti Sava. Međutim, vrh SPC nije želeo da ruši mit koji je vekovima utkan u srpsko nacionalno biće o spaljivanju moštiju Svetog Save - rekao nam je jedan sagovornik iz Patrijaršije.

Profesor Oliver Stojković, šef DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu, u izjavi za Srpski telegraf objašnjava kako se radi DNK analiza moštiju.

- DNK analiza skeletnog materijala se radi tako što se taj skeletni materijal pretvara u prah, samelje se praktično, i onda se izdvoji DNK i urade se analize. Te analize su komparativne i upoređuju se sa srodnicima u prvom naslednom redu. Znači sa roditeljima i sa decom. Pošto Sveti Sava nije imao decu, moguće je uraditi to i preko braće i sestara s tim što je tu pouzdanost manja i potreban je veći broj takvih srodnika. Potrebno je nacrtati rodoslov i videti šta je od srodnika dostupno i onda rekonstruisati - ističe Stojković.

Šta smo do sada otkrili

Foto: Public
Sveti Sava

- Mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru, za to postoje mnogobrojni dokazi

- Monasi su mošti sklonili iz Mileševe pre upada Turaka

- Mošti su skrivane u pećinama, pa u manastiru Dovolja, u Morači i u Kučima

- Konačno su smeštene u manastir Ždrebaonik, kod Danilovgrada, 17 km od Ostroga

- Tamo se čuvaju ispod ikone Svetog Save, ali sa natpisom Sveti Arsenije Sremac (naslednik Svetog Save na mestu arhiepiskopa)

- Mitropolit Amfilohije lično se uverio da je na lobanji urezano "Sveti Sava, arhiepiskop srpski"

- U vrhu SPC odlučeno da se tajna ne otkriva, odluku doneo patrijarh Pavle

Prema rečima istoričara Miloslava Samardžića, koji se bavio srednjim vekom u TV emisiji "Priče iz muzeja", tvrdnje oko Svetog Save i Ždrebaonika lako je proveriti. - Samo treba uraditi DNK analizu, uporednu, sa ostacima srodnika Svetog Save. To su Stefan Nemanja, Ana, Stefan Prvovenčani, njihovi ostaci su u Studenici - dodaje Samardžić.

S druge strane, arheolog dr Marko Popović, čija je supruga, kako kaže, istraživala sudbinu moštiju Svetog Save, u izjavi za Srpski telegraf poručuje da je ova priča o Ždrebaoniku nepotpuna, ali da joj se Crkva od početka suprotstavljala:

- Ruka i štap Svetog Save su u Mileševi. Nisu vršene DNK analize da je to stvarno autentična ruka Svetog Save, SPC ne dozvoljava da se uradi DNK analiza. Oni smatraju da su svetiteljske mošti svetiteljske mošti, te da nema govora da se to pretražuje, a vrlo jednostavno bismo mogli da napravimo analizu - imamo mošti Stefana Prvovenčanog, Ane, ima čitav niz uzoraka.

Popović ističe da se i pre gotovo jednog veka pričalo o misteriji spaljivanja Svetog Save. - Tada je objavljena knjiga koja se zove "Sveti Sava nije spaljen", autor je dokazivao da su mošti Svetog Save u Ždrebaoniku sačuvane. SPC to nikad nije prihvatila iz dva razloga. Jedan razlog je to što nije dovoljno utemeljeno da bi se poverovalo, a drugi razlog, koji je značajniji, jeste to što je za SPC mnogo važnije za okupljanje vernika i za dizanje nacionalne svesti da su Turci spalili mošti Svetog Save. To je jedna žrtva, iskonska žrtva - zaključuje Popović.

Niko da progovori

Pokušavajući još od petka da dobije bilo kakav komentar od nekog velikodostojnika SPC, pa i samog patrijarha Irineja, Srpski telegraf je naišao na pravi zid ćutanja. Najbliži saradnici mitropolita Amfilohija tako su nam poručili da pošaljemo mejl koji će mu sigurno predočiti, pa će on odgovoriti ako bude želeo. Poslali smo ga još pre četiri dana, međutim, odgovor nismo dobili. Slično su reagovale i druge vladike s kojima smo pokušavali da stupimo u kontakt.

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 17. 12. 2019.

Pored teme dana u Srpskom telegrafu čitajte;

Zašto su Tuđmanove ubice zaratile sa Lepom Brenom?

Kako je Vojislav Šešelj opleo po Vuku Jeremiću?

Kako su pedofili preko Fejsbuka vrbovali maloletnike?

Kako su deca opljačkana tokom nastupa u Sava centru?

Ako imate još nemačkih maraka, i danas ih možete menjati za evre.

Zašto je Kaja ostavila fudbalera zbog Anastasije?

Vesna Đogani o Đoletu.

Kako će izgledati nova Marakana?

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading