Ideju za nastup pronašla u svetinji pored Kosjerića! Breskvica kao Majka Srbija, napravila kostim po freski iz crkve! (FOTO)

Autor:

Zabava

06.03.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na mozaiku iy Crkve je predstavljena žena koja nosi narodnu nošnju, dok na glavi ima oreol, a iza nje su velika bela krila i dva orla s krunom ispred

Ideju za nastup pronašla u svetinji pored Kosjerića! Breskvica kao Majka Srbija, napravila kostim po freski iz crkve! (FOTO)

Foto: foto vladimir mijailovic, Printscreen/RTS1

Pevačica Anđela Ignjatović Breskvica zauzela je drugo pesmo na Pesmi za Evroviziju sa pesmom "Gnezdo orlovo", zbog čega se nacija podelila, pa su mnogi mišljenja da je njena pesma, sa svom simbolikom koju nosi, idealna da predstavlja našu zemlju, kako zbog teksta tako i zbog kostima, koji predstavlja simbol stradanja srpskog naroda. Naime, sad je poznato da su Breskvica i tim s kojim je pripremala nastup ideju pronašli u crkvi, tačnije u Zlatiborskom okrugu, u naselju Seča Reka, gde se nalazi Crkva Svetog Georgija, a inspiracija za kostim bila je freska "Majka Srbija", koja se nalazi na ulazu u ovu crkvu. Inače, iznad ploča na severnoj strani ove crkve jedan poznati srpski slikar i vajar davno je napravio mozaik žene u narodnoj nošnji, koja simbolizuje stradanje Republike Srbije i našeg naroda.

Foto: RTS printscreen

Crkva Sv. Georgija

 

Ova freska nosi naziv "Majka Srbija", a 2015. osvećena je u pomenutoj tehnici mozaik. Na freski se jasno vidi žena koja nosi narodnu nošnju, dok na glavi ima oreol. Iza nje su velika bela krila i dva orla s krunom ispred, što je, po svemu sudeći, bila inspiracija Anđeli Ignjatović Breskvici, koja je na sceni tokom nastupa na Pesmi za Evroviziju imala slične motive.

Foto: Printscreen/RTS1

 

Tokom pevačicinog predstavljanja na video-bimu prikazan je orao raširenih krila, dok je ona imala bela krila i venac na glavi. Takođe, Crkva Svetog Geo rgija u Sečoj Reci predstavlja duhovni stub sela, opominjući današnja pokolenja na snagu molitve, vere i istine.

 

Foto: foto vladimir mijailovic

 

 

U svojim rukama svetiteljka drži lovorove vence (simbol večnosti, besmrtnosti i pobede), na kojima su ispisane godine rata 1912-1918. Na središnjem delu kompozicije su smeštene maslinove (maslina kao simbol mira i božje brige za ljude) i hrastove grančice (hrast - simbol snage i moći). Ispred svetiteljke su štit, na čijoj se crvenoj pozadini nalazi krst, a iza štita se vijore dve srpske zastave.

Orao je simbol moći u našoj istoriji 

Inače na društvenim mrežama se digla velika polemika oko krila koja je Anđela Ignjatović Breskvica nosila, pa se za medije oglasio kreator Lazar Ilić, koji je objasnio simboliku njenog kostima.
- Poštovani, moraću da vam porušim smeška i upitam se zašto su ljudi očekivali anđeoska ili karnevalska krila? Orao je kroz istoriju ovoga podneblja životinja koja se od osnovne škole izučava kao simbol moći kad je životinjski svet u pitanju i kao simbol tradicije u balkanskim narodima. Pesma vrlo transparentno nosi naziv "Gnezdo orlovo", te je vrlo prosto, svako ko je želeo mogao je na Guglu da ukuca orao krila i da vidi šta je to Breskvica nosila uz haljinu koja je inspirisana nacionalnim kostimom - rekao je Ilić. 

 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading