Jelena Trivan najavila seriju filmova od nacionalnog interesa: Na Vidovdan počinje ekranizacija filma "Košare"!

Autor:

Zabava

06.06.2020

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica UO Filmskog centra Srbije Jelena Trivan na konferenciji za novinare u petak naglasila je da filmadžije nemaju više razloga za brigu jer su na njen javni apel da se sredstva namenjena za filmsku umetnost i ekspanziju, koju je doživela, ne smanjuju i da se moraju podržati takvi projekti od nacionalnog interesa odmah pozitivno reagovali premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Promo
Jelena Trivan

- Prethodnih godina smo imali ozbiljan deficit filmova sa nacionalno istorijskim temama i Filmski centar je probao to da promeni otvaranjem posebnih konkursa za filmove sa nacionalnom temom. Sledeće godine u februaru održaće se premijera filma "Košare", prvog igranog filma inspirisanog ovom velikom istorijskom temom. Postoji ozbiljan deficit nacionalnih filmova vezanih za različite istorijske događaje, naročito iz nedavne istorije i nadam se da ćemo uskoro moći da očekujemo od FCS film o bombardovanju, a od "Telekoma" seriju o "Oluji" i progonu Srba u toku akcije "Oluja" - rekla je Trivanova i dodala da su barijere velike kada je u pitanju slava srpske vojske i da, iako je cilj da se sruše barijere, očekuje probleme, dajući primer Hrvatske tokom snimanja filma "Dara iz Jasenovca".

Film će se snimati na mnogo lokacija, uz veliku pomoć države i Vojske Srbije, a angažovanje glumaca za snimanje filma "Košare", koji potpisuje produkcijska kuća "Omega prodakšn" počeće 28. juna, na Vidovdan, po želji reditelja Balše Đoga, koji je naglasio da je pred ekipom veliki posao i verovatno mnogo poteškoća. Đogo je napomenuo i da je poenta filma da promeni nešto, ali i da ispriča priču šta se zaista dogodilo.

- Da ne mislim da umetnost nešto može da promeni, ne bih se njome bavio. Ne mislimo da ovo snimamo mrzeći nekog, već smo hteli da snimimo film koji govori o nama. Mi pričamo priču kako se to zaista dogodilo, kako su to ti momci s Košara videli. Kada čujete njihove priče i počnete to da pišete, vidite kada pravite ratni film da se isti motiv provlači kroz svaki rat koji se desio. Važno je da te motive rešite i napravite ih neobičnim. Sada znate o Košarama još nešto - zaključio je reditelj.

U filmu i seriji od glumačke ekipe učestvovaće najveća imena srpske scene: Svetozar Cvetković, Žarko Laušević, Miloš Biković, Viktor Savić i mnogi drugi.

Spomenik hrabrim borcima

Podsećamo da je dnevni list Srpski telegraf pokrenuo inicijativu za podizanje spomenika junacima koji su hrabro izginuli protiv višestruko brojnijeg i bolje opremljenog neprijatelja. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading