AŠHEN ATALJANC, DOBITNICA ZLATNOG BEOČUGA: PLES LEČI I TELO I DUŠU!

Autor:

Zabava

19.04.2018

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nagrade zlatni beočug za trajni doprinos kulturi Beograda danas će u Narodnom pozorištu biti dodeljene laureatima, među kojima je i naša proslavljena balerina Ašhen Ataljanc (47). Poznavaoci baleta su govorili da je upravo ona među balerinama jedna od najposvećenijih svom pozivu, kritičari širom sveta predstavljali su je kao čudo sa besprekornom tehnikom, a ona ovih dana ogromno iskustvo i znanje prenosi na učenike u svojoj baletskoj školi.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Ašhen Ataljanc

SLAVLJENJE ŽIVOTA

- Moj posao je kreativna, konstantna razmena dobre energije. I profesionalci i deca sa kojima radim neiscrpan su izvor inspiracije. One koja vas tera da stalno pomerate granice, i svoje i njihove - ovim rečima razgovor za Srpski telegraf započinje Ašhen Ataljanc.

Polaznici njene Škole igre nedavno su zablistali pred beogradskom publikom izvodeći nesvakidašnju predstavu "U potrazi za snom", koja spaja glumu, muziku i ples. Pomenuti dečji spektakl govori o odrastanju, ljubavi i poverenju, a komad se i izdvaja zbog toga što su deca njeni glavni akteri.

Igra je svakodnevno slavljenje života i naučno je dokazano da pomaže i opušta

- Igra nikad nije bila elitistička, pokret je individualan način svakog čoveka da pokaže svoja osećanja. Igra je način, svakodnevno slavljenje života, povezivanje sa samim sobom, univerzumom... Mala deca to znaju i zato često igraju sama. Igrajući nalazimo suštinsku sreću koja dolazi životom ispunjenim strašću i trenutkom u kojem živimo - otkriva nam Ašhen i dodaje da smatra da pokretom bolje komuniciramo nego rečima, prepoznajemo lepotu svuda oko nas i osećamo se živima. U radu sa malim igračima, ali i profesionalcima, kaže, ne propušta priliku da ih "podesi na njihovu lepotu i bezgranične mogućnosti".

- Naučno je dokazano da igra opušta, pospešuje kreativnost, pomaže u anksioznim stanjima, depresiji i nesanici. Kao i kod odraslih, utiče dobro na decu i u fazi rasta. Igra pomaže stidljivoj deci da rastu sa više poverenja u svet. Osećaj ritma je usko povezan sa kreativnošću i blagostanjem. Igra, naravno, pomaže kod dobrog držanja tela. Kroz parterne vežbe i vežbe kod štapa telo se oslobađa i tako ispravlja neke probleme sa kičmenim stubom, tabanima... Takođe rešava i problem prekomerne težine uzrokovane vremenom provedenim ispred malih ekrana i televizora - ističe naša priznata balerina.

Međutim, osim očiglednih fizičkih blagodeti plesa, Ašhen otkriva da igra ima i dublji smisao i utiče na naše logičko razmišljanje, ali i emotivno stanje.

SPOJ SREĆE I LOGIKE

- Kažu da je igra drugarica matematike jer pristup pamćenja koreografija uključuje logičko razmišljanje, pa kasnije pomaže pri učenju i koncentraciji. Svi naši đaci su jako dobri đaci u svojim školama. Muzika pomaže pri lučenju endorfina, pa samim tim stvara osećaj zadovoljstva, zbog toga posle časova deca iz baletske sale izlaze nasmejana i srećna - poručuje Ašhen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading