SLUČAJ "MERKATOR" KAO POKAZNI PRIMER: Ekonomski rat Hrvatske protiv Srbije traje, praktično, decenijama, samo se njegov intenzitet menja!

Autor:

Biznis

26.10.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Serijal tekstova Srpskog telegrafa prethodnih dana mnogima u državi je otvorio oči

SLUČAJ "MERKATOR" KAO POKAZNI PRIMER: Ekonomski rat Hrvatske protiv Srbije traje, praktično, decenijama, samo se njegov intenzitet menja!

Foto: Srpski telegraf, Shutterstock, E-stock, Printscreen

Slučaj "Merkator", o kojem danima piše Srpski telegraf, pokazni je primer načina na koji se protiv Srbije, s hrvatske strane, vodi i konstantni ekonomski rat. Cilj je da što više novca ode iz naše zemlje u pravcu susedne i u tu svrhu osmišljen je niz operacija.
Vratićemo se u drugom delu teksta na "Merkator S" (firma registrovana u Srbiji), koji je deo hrvatske "Fortenova grupe", na čijem je čelu Fabris Peruško. Sada se pozabavimo malo daljom prošlošću, odnosno vremenu bivše vlasti, kada su Hrvati, očigledno u dogovoru s delom ovdašnjih zvaničnika, uvideli da je proces divlje privatizacije, koji je zahvatio Srbiju nakon promena 2000, idealan da i oni počnu lov u mutnom i zagrabe što više u toj rasprodaji budzašto svega što je u Srbiji vredelo.

SVE SLIČNO

Nisu uspeli u svemu što su naumili, međutim, jedan deo srpske privrede završio je u hrvatskim rukama. Kako za naš list kaže sagovornik koji je bio u Vladi u tom vremenu (ne na ministarskom mestu), naivan je svako onaj ko bi pomislio da su se Hrvati rukovodili isključivo ekonomskim interesima kada su donosili odluke o kupovini srpskih firmi.

- Za razliku od nas u to vreme, Hrvati su i te kako imali osmišljenu strategiju delovanja s krajnjim ciljem, da ne krijemo to, da oni budu što bogatiji, a mi što siromašniji. I sada, ovih dana, kada čitam vaše tekstova o "Merkatoru" i "Fortenovi", vidim da je način funkcionisanja tih hobotnica koje se formiraju za isisavanje novca tada i sada prilično sličan - navodi naš sagovornik i nastavlja da objašnjava:

Sprečavali naše privrednike da ulažu u njihovoj zemlji

Dok su Hrvati ovde kupovali šakom i kapom, svaki pokušaj naših privrednika da investiraju u tu zemlju bio je dočekivan na nož i sprečavan na svaki mogući način. Tek tu i tamo neki su uspevali da se probiju, međutim, to su bili više izolovani slučajevi nego uspostavljeno pravilo. Tako je bilo, tako je, manje-više, i ostalo.

Za to vreme, hrvatske firme su se širile po Srbiji, granale svoje poslovanje i u nemalom broju slučajeva svoj profit, a i svašta drugo, iznosile u Hrvatsku, izbegavajući da ovde investiraju više nego što je neophodno, tek toliko da održe proizvodnju.

Takođe, odnos prema radnicima im u najvećem broju slučajeva ni izdaleka nije isti kao što je u Hrvatskoj, a kad to kažemo mislimo ne samo na zarade, već i na druge radne uslove i beneficije.

- To se uglavnom radi preko nekih polufiktivnih ili fiktivnih konsultantskih usluga, rebrendiranja, isplata raznih bonusa i menadžerskih apanaža, neulaganjem u novu opremu, mašine, prodavnice i druge objekte, otpuštanjem radnika, pravljenjem dugova prema dobavljačima i drugim partnerima.

Republika

Foto: foto Merkator

Direktor "Merkatora S" Lazar Marković

Dakle, ističe naš sagovornik, a isto su nam rekli i drugi dobro upućeni ljudi iz raznih struktura, apsolutno je jasno da neko iz Zagreba decenijama diriguje nekom vrstom specijalnog ekonomskog rata protiv Srbije. A zašto im to Srbija toliko smeta?
Stvar je relativno prosta. Prvo, Srbija je nesporni centar šireg regiona, Beograd je mnogo veći i ekonomski snažniji grad od Zagreba i po difoltu se nameće kao ključni grad ovog dela Evropa. I bez obzira na to što je Hrvatska u Evropskoj uniji, Srbija je ekonomski poslednjih godina sustiže krupnim koracima, a u mnogim oblastima i nadmašuje.

Iz pitanja koja smo slali "Merkatoru" jasno se vidi geneza čitavog slučaja


1. Prema informacijama našeg lista i uvidom u sudsku dokumentaciju do koje smo došli, uvideli smo da je protiv troje zaposlenih na visokim pozicijama u preduzeću "Merkator S" i same firme pred Privrednim sudom u Beogradu podignut optužni predlog po zahtevu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu od 27. 3. 2024. To su V. K., N. Ć. i J. B. KP broj predmeta je 162/23. Kako komentarišete ovaj postupak i činjenice navedene u optužnom predlogu da je u promet stavljana nebezbedna hrana, odnosno paprika koja je uvezena iz Albanije s nedozvoljenom količinom opasnih materija (insekticidi i pesticidi)?
2. Hoće li se troje vaših zaposlenih, kao i ovlašćeno lice kompanije odazvati pozivu za usmeni javni pretres zakazan za 13. 11. 2024?
3. Jeste li svesni činjenice da bi se eventualno neodazivanje moglo protumačiti kao opstrukcija postupka i pokušaj da se izbegne odgovornost?
4. Da li je tačno da je firma "Enna fruit" preuzela od "Merkatora S" 95 odsto nabavki za voće i povrće. Zašto je tako odlučeno?
5. Da li ova odluka ima veze s činjenicom da je vlasnik pomenute firme Pavao Vujkovac, koji je kupio 90 odsto "Fortenova grupe", koja je vlasnik "Merkatora S"?
6. Zbog čega se kontrole voća i povrća vrše eksterno u laboratorijama koje nemaju najsjajnije reference, dok se tehnolozi iz "Merkatora S" otpuštaju?
7. Da li je zbog ove promene ugrožen kvalitet namirnica koje stižu do krajnjeg potrošača?
8. Da li se sve ovo radi zarad izvlačenja novca iz "Merkatora S" u Hrvatsku?
9. Da li je gospodin Fabris Peruško u "Merkatoru S" postavio svog prijatelja Nikolu Ćorsovića kao člana uprave?
10. Da li je tačno da Nikola Ćorsović pravi listu za otkaze, koju CEO Lazar Marković bespogovorno sprovodi?
11. Da li je tačno da je doneta odluka da se do kraja godine otpusti 100 visokostručnih zaposlenih?
12. Da li je tačno da nisu predviđena nikakva finansijska sredstva za nove investicije, otvaranje novih radnji i opreme?
13. Zbog čega se u Srbiji dobavljačima duguje 130.000.000 evra, dok u Hrvatskoj nema duga?
14. Šta je sve od imovine kompanije u Srbiji prodato u prethodnih 12 meseci?

- Uostalom, naša zemlja trenutno privlači više stranih direktnih investicija nego sve druge države zapadnog Balkana zajedno. Pa zamislite samo koliki je to trn u oku za Hrvatsku i aktuelnu vlast u Zagrebu, koju oličava, pre svega, premijer Andrej Plenković. Pa koliko bi samo da podmetnu neku minu predsedniku Aleksandru Vučiću i našoj zemlji. Mislim da to nema potrebe dodatno objašnjavati - kaže drugi naš sagovornik.

Bezobrazni dvostruki aršini prema dobavljačima ovde i u Hrvatskoj

Kolike su razmere ekonomskog rata protiv Srbije vidi se i po činjenici da "Merkator S" trenutno duguje dobavljačima čak 130.000.000 evra. Pritom, rok u kojem obaveze isplaćuju, kako smo saznali od većeg broja dobavljača, u proseku je 105-110 dana, što znači da je dosta onih koji čekaju svoj novac i mnogo duže. Nedajbože da sistem potpuno pukne, stradali bi samo srpski dobavljači jer ne bi imali odakle da se naplate. A i ovako muku muče da isplate svojim radnicima plate, prinadležnosti prema državi i ostale obaveze, s obzirom na to koliko kasne isplate "Merkatora S" prema njima.

Posebno sve ovo dobija na značaju kada se u obzir uzme činjenica da je dug "Merkatora" prema dobavljačima u Hrvatskoj praktično ravan nuli. Zapitajte se zašto?

NA DLANU

Da se vratimo sada "Merkatoru", koji je, iskreno govoreći, bio i povod za ovaj tekst i kompletan dodatak "Hrvatska diverzija", koji je pred vama. U velikom okviru možete videti 14 pitanja koja smo slali "Merkatoru S", iz kojih se jasno vidi geneza čitavog slučaja. Prvo su ćutali, pa su posle višednevnog ćutanja odgovorili (odgovore smo objavili), međutim, u odgovorima nismo našli ništa konkretno, čime bi bilo demantovano ono što je naš list pisao. Pročitajte pažljivo naša pitanja i, verujte, ceo modus operandi hrvatske kompanije biće vam na dlanu.

Pod lupom komisije i tužilaštva zbog sumnje da su nameštali cene

Radom "Merkatora S" uveliko se bave nadležni organi, istražujući ulogu u kartelskom udruživanju. Naime, ovo je jedan od četiri trgovinska lanca, protiv kojih je Komisija za zaštitu konkurencije (antimonopolska komisija) pokrenula postupak, sve zbog sumnje da su ugovarali cene. Uključilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje istražuje postoje li elementi krivičnog dela u sklapanju tih restriktivnih sporazuma, odnosno eliminisanju konkurencije.

Prema Zakonu o zaštiti konkurencije, članom 68, propisano je da maksimalna kazna bude do 10 odsto ostvarenog godišnjeg prihoda kompanije. To bi bio značajan udarac, imajući u vidu da je, prema podacima iz finansijskih izveštaja, "Merkator S" 2023. ostvario prihod od 885 miliona evra, pa bi u tom slučaju morao da plati kaznu od 88,5 miliona evra.

Republika

Foto: Profimedia

Prvi čovek "Fortenove" Fabris Peruško

Posle toga, samo naivni mogu da pomisle da se nešto radi slučajno. Ne! Naprotiv!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading