POSLE NAPORNE NOĆI: Ukusna jela za obnovu energije
Za najbolju revitalizaciju organizma posle (nezdrave noći) napravite jela po receptima iz knjiga Georgija Nazarova "Kuvar zdrave ishrane - slatkiši" i Kuvar zdrave ishrane - zimnica, poslastice, napici".
Čorba od mešanog povrća
Sastojci:
- nekoliko listova kelja
- nekoliko listova kupusa
- mali koren paškanata ili peršuna
- 2 srednje glavice crnog ili crvenog luka
- 2 manje šargarepe
- 2 srednje cvekle
- 2 čajne kašike bosiljka
- suva ljuta paprika
- 2 litra kvalitetne vode
- Dodatak uz čorbu:
- 4 čena belog luka
- 1/3 čajne kašike tucane ljute paprike
- malo bibera
- navrh noža mlevenog kima
- navrh noža đumbira
- 1/2 čajne kašike karija
- navrh noža čilija
- 1/3 šolje kvalitetnog jabukovog sirćeta
Priprema:
Ledene čokoladne banane
Sastojci:
- 4 banane
- 3 šolje rendanih badema, oraha, lešnika i brazilskih oraha
- 1/4 čase mlevenog semena suncokreta
- 5-10 sitno iseckanih urmi
- med ili malteks
- mešavina mlevenog rogača, oraha i kakaoa
Priprema:
Banane oljuštiti i prepoloviti, rashladiti u zamrzivaču. U plitki tanjir staviti mleveno jezgrasto voće, urme i suncokret. U drugi tanjir staviti med ili malteks, pa svaku polovinu banane uvaljati u med ili malteks, zatim u smesu prvog tanjira, a na kraju u smesu rogača, oraha i kakaoa. Pre upotrebe rashladiti, ali ne zamrzavati u frizu.
Lešnici u čokoladi
Sastojci:
- 1/2 čaše lešnika (badema, oraha, indijskog sirovog oraha, brazilskog oraha)
- 2 supene kašike meda
- malteks
- 2 supene kašike kakaoa
- malo vanile
Priprema:
Lešnik i kakao staviti u blender i izmiksati zajedno. Staviti smesu u činiju (odvojivši dve supene kašike za kasnije), dodati med i malteks i dobro promešati. Napraviti kuglice i uvaljati ih u lešnike pomešane sa kakaom.
Kolač od banana i suvog grožđa
Sastojci:
- 3 banane
- 3 supene kašike suvog grožđa
- 4 kašike cimeta
- supena kašika meda ili malteksa
- 100 g mlevenih oraha
Priprema:
Banane izgnječiti pa dodati suvo grožđe, mlevene orahe, cimet i med. Sipati u činijice i pustiti da odstoji 10 minuta.
Slatke piroške sa bundevom i šargarepom
Sastojci:
- 2 čaše integralnog brašna
- 1/2 čaše crnog brašna
- 2 supene kašike sojinog brašna
- kisela voda
- supena kašika maslinovog ulja
- bundeva, šargarepa, cvekla
- med ili malteks
- cimet
- slana varijanta: rendani krompir, crni luk, kupus, tikvica, praziluk, artičoka
Priprema:
Pripremiti testo od integralnog, crnog i sojinog brašna sa gaziranom vodom i maslinovim uljem. Istanjiti ga oklagijom i iseći ga na više komada. Puniti komade testa narendanom bundevom, cveklom, dodati malo cimeta, meda ili malteksa. Dobro zatvorite testo prstima i staviti na šav na suvi pleh posut integralnim brašnom i zapeći u rerni. Za slanu varijantu punite testo rendanim krompirom, crnim lukom, kupusom, tikvicama, prazilukom, artičokama.
Sok od jabuke, šargarepe i cvekle
Sastojci:
- 10 jabuka srednje veličine
- 2 šargarepe srednje veličine
- cvekla srednje veličine
- sok od 1/2 limuna
Priprema:
Iscediti sok od jabuke, šargarepe i cvekle, dodati sok od limuna. Redovna upotreba ovog napitka znatno pomaže kvalitetnijem funkcionisanju i čišćenju jetre, normalizaciji crvene mikroflore. Zahvaljujući obilju vitamina i sadržaja proteina, ima dosta uticaja na održavanje optimalne telesne težine, oporavak posle bolesti, operacije, kao i na stvaranje lepog i zdravog tela. Pomaže normalizaciji pH krvi, kao i jačanju nervnog i imunog sistema.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)