GOOGLE I APPLE NIKAD VIŠE NEĆE BITI ISTI: Sutra stupa na snagu novi zakon

Autor:

Razonoda

06.03.2024

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pun uticaj zakona neće se osetiti odmah

GOOGLE I APPLE NIKAD VIŠE NEĆE BITI ISTI: Sutra stupa na snagu novi zakon

Foto: pixabay.com

Akt o digitalnim tržištima (DMA) označava revoluciju u pravu o tržišnoj utakmici i može preobraziti način na koji se najveći svetski igrači ponašaju na internetu.

Novi zakon koji u četvrtak 7. marta stupa na snagu brže i odlučnije suzbijaće zloupotrebe položaja i ovlašćenja najvećih svetskih digitalnih kompanija.

Puni uticaj zakona neće se osetiti odmah, ali već od četvrtka šest takozvanih “nadzornika pristupa” suočiće se sa strožijim ograničenjima: Googleova matična kompanija Alphabet, Amazon, Apple, vlasnik TikToka ByteDance, Meta i Microsoft.

Izvukavši pouke iz dugih pravnih postupaka kojima je, često uzalud, pokušavala da stane na kraj antikonkurentskim praksama tehnoloških divova, Evropska unija je izgleda napokon dobila ovlašćenja da privede te kompanije redu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

DMA donosi popis onoga što kompanije smeju i ne smeju da rade kako bi se osigurala poštena tržišna utakmica.

Korisnicima se na primer moraju omogućiti veći izbori kada biraju internet pretraživač na svojim uređajima umesto da im to bude nametnuto po defaultu.

Google, na primer, neće smeti da favorizuje svoje platforme, kao što je Google Shopping, u rezultatima pretraživanja.

Apple mora omogućiti korisnicima uređaja iPhone da mogu da skidaju alternativne trgovine s aplikacijama osim njegove aplikacije App Store, kao i aplikacije za plaćanja umesto njegovog Apple Paya.

Za povrede tržišne utakmice kompanije trenutno mogu dobiti kazne u iznosu do 10 posto godišnjeg globalnog prometa. To može narasti do 20 posto u slučaju da ponovno povrede pravila, piše index.hr.

Nova pravila oblikovala su dosadašnja iskustva EU-a. Unija je tako od 2017. izrekla kazne Googleu od gotovo osam milijardi evra, ne rešivši pritom problem zloupotreba pozicije.

Kritičari ističu da su čak i takve velike kazne običan sitniš za najveće tehnološke kompanije, s obzirom na to da Google ostvaruje profit od gotovo 20 milijardi evra po kvartalu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading