VOLE SRBI, KAD IH STRANCI UTEGNU: Građani u anketi glas za klupu "orlova" dali za legionara, a izdvaja se i jedan Srbin

Autor:

Sport

28.06.2024

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema saznanjima Republike najbliži da bude taj stranac kao selektor fudbalera je Joakim Lev.

VOLE SRBI, KAD IH STRANCI UTEGNU: Građani u anketi glas za klupu "orlova" dali za legionara, a izdvaja se i jedan Srbin

Foto: Starsport, Tanjug/Ap

Srpski sportisti vole da drže sve u svojim rukama, ali i da im trener bude stranac. Već godinama imamo primere da su stranci dovedeni za selektore naših reprezentacija, dok je u klubodima to odavno praksa. Posle novog kraha fudbalera na Evropskom prvenstvu i ispadanja već u grupi, izvesno je da će Dragan Stojković Piksi dobiti otkaz, a ko će biti naslednik tek treba da se vidi.

Prema saznanjima Republike, ideja čelnika Fudbalskog saveza Srbije je da treći put pokuša sa strancem na klupi u nadi da će biti treća sreća. Najbliži da se uhvati sa "orlovima" u koštac je Nemac Joakim Lev, prvak sveta sa "pancerima" iz 2014, i to u paru sa svojim kapitenom od poverenja i srpskim zetom Bastijanom Švajnštajgerom. Ali ne otpisuju se ni druga imena. Kada su naši treneri u pitanju, oni su B opcija, a figuriraju Veljko Paunović i Slaviša Jokanović.

Republika

Foto: Profimedia

Fudbaleri Srbije

Upravo su to rezultati ankeke koju je sprovela Republika među svojim čitaocima. Naime, stranac kao najbolje rešenje dobio je svaki četvrti glas, pa iako je Paunović dobio malo veću podršku, ideja je prvo da se pokuša sa strancem, da se slučajno "ne potroši" čovek koji je odveo "orliće" do titule prvaka sveta 2015. Međutim, upravo je Paun bio tada trener velikom broju aktuelnih "orlova", što je njegova prednosti.

Ali vratimo se strancima. Lev, ili neko drugi, bio bi dobro rešenje jer je Srbima očigledno potrebna disciplina, da ih neko "utegne". Tako je odbojkašice preporodio Danijele Santareli, a nasledio ga je još jedan Italijan Đovani Gvideti. Rukometašima je selektor uspešno bio Španac Toni Đerona, a nasledio ga je ove godine Boris Rojević.

Republika

Foto: OSSRB

Đovani Gvideti sa odbojkašicama

Što se fudbala tiče prvi stranac na našoj klupi bio je Španac Havijer Klemente. Tokom 2006. i 2007. on je vodio Srbiju na 16 utakmica i imao je skor od sedam pobeda, sedam remija i samo dva poraza, ali na EVRO 2008 nismo otišli. Tokom 2014. probali smo i sa Dikom Advokatom, ali je Holanđanin ostao sam četiri meča.

Republika

Foto: Starsport

Klemente prvi od stranaca probio lep u našoj reprezentaciji

Kada su klubovi u pitanju, trenutno je trener KK Crvena zvezda više nego uspešni Grk Janis Sferopulos. On predvodi crveno-bele u dominaciji u domaćim okvirima, pogotovo protiv Partizana i kolege Željka Obradovića. Što se crno-belih tiče, njih je uspešno vodio Italijan Andrea Trinkijeri, ali je korona upropastila odličnu sezonu 2019/2020. pa je otišao.

Republika

Foto: Starsport

Čini čuda sa Zvezdom: Jani Sferopulos

Vratimo se fudbalu. I Zvezda i Partizan su pokušavali sa strancima, manje više uspešno. Poslednji je bio Barak Bahar na klupi crveno-belih. Bili su na Marakani i Zdenek Zeman , Rikardo Sa Pinto i Valter Zenga, kao i Avram Grant, Jirgen Reber i Lotar Mateus u Humskoj. Upravo je slavni kapiten "pancera" imao najviše uspeha u srpskom klupskom fudbalu kada su u pitanju stranci jer je uveo Partizan u Ligu šampiona.

Republika

Foto: printscreen/Facebook

Bilo mu lepo u Humskoj: Lotar Mateus

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading