BRUKA ZDRAVSTVENOG SISTEMA! Kod 33 žena operacijom uklonjena materica ZBOG POTPUNO POGREŠNE DIJAGNOZE

Autor:

Svet

22.10.2024

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reagovala i ministarka zdravlja

BRUKA ZDRAVSTVENOG SISTEMA! Kod 33 žena operacijom uklonjena materica ZBOG POTPUNO POGREŠNE DIJAGNOZE

Foto: shutterstock

Univerzitetska bolnica u Švedskoj suočava se sa ozbiljnim problemom nakon što je 33 žene podvrgnuto operaciji uklanjanja materice zbog pogrešne dijagnoze.

Lekari su ženama saopštili da imaju ćelijske promene koje prethode kanceru materice, međutim, naknadno se ispostavilo da je dijagnoza bila potpuno pogrešna. Ovaj slučaj izazvao je ogorčenje i zabrinutost kako među medicinskim osobljem, tako i među javnošću.

Greške koje nisu smele da se dese

Republika

Foto: pixabay.com

Greškom odstranjene materice

Glavni lekar bolnice, Johan Lugnegard, izrazio je duboko žaljenje zbog ovog nemilog događaja, ističući da ovakva greška nikako nije smela da se dogodi. U saopštenju za štampu, on je istakao važnost preduzimanja adekvatnih koraka kako bi se sprečile slične situacije u budućnosti. Ovakav pristup od strane medicinskog rukovodstva izuzetno je važan kako bi se povratilo poverenje pacijenata u rad bolnice.

Reakcija ministarke zdravlja

Ministarka zdravlja Ako Ankarberg Johanson izjavila je da su vesti o ovim događajima zaista užasne. Istakla je važnost ozbiljnog pristupa rešavanju problema i preduzimanja preventivnih mera kako bi se izbegle slične situacije u budućnosti. Njena reakcija jasno pokazuje ozbiljnost situacije i potrebu za hitnim delovanjem.

Učestalost sličnih incidenata

Republika

Foto: shutterstock

Greškom odstranjene materice

Ovi događaji nisu usamljeni slučajevi u švedskom zdravstvenom sistemu. Tokom prošle godine, zabeležena su najmanje dva slična incidenta u gradovima Skaraborg i Blekinge. Očigledno je da postoji potreba za temeljnom analizom i reformama u dijagnostici i medicinskoj praksi kako bi se smanjio rizik od sličnih grešaka u budućnosti.

Ovakvi slučajevi naglašavaju važnost tačne dijagnoze i pažljivog pristupa medicinskim procedurama. Nadamo se da će nadležne institucije preduzeti adekvatne mere kako bi se osigurala bezbednost i kvalitet zdravstvene zaštite za sve pacijente.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading