SIN IMIGRANTA IZ GVAJANE NOVI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA BRITANIJE: Duga lista međunarodnih problema za Dejvida Lamija (VIDEO)

Autor:

Svet

06.07.2024

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lami ima jake veze sa vodećim američkim demokratama i blizak je prijatelj bivšeg predsednika, Baraka Obame, kolege sa Harvardske pravne škole.

SIN IMIGRANTA IZ GVAJANE NOVI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA BRITANIJE: Duga lista međunarodnih problema za Dejvida Lamija (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Thomas Krych

Dejvid Lami iz Laburističke partije postaće novi britanski ministar spoljnih poslova.

Obećao je da će resetovati odnose s Evropskom unijom i zalagati se za primirje u Pojasu Gaze, dok će nastojati da izgradi veze sa Republikanskom strankom, Donalda Trampa, piše Reuters.

Laburisti su rekli da će dugoročni mir i bezbednost na Bliskom istoku biti njihov neposredni fokus. Obavezali su se da priznaju Palestinu kao doprinos obnovljenom mirovnom procesu koji rezultira rešenjem dve države.

Lami (51) je mnogo putovao pre izbora, posebno u SAD, gde je radio na izgradnji veza sa republikancima, nakon što je jednom prilikom u časopisu Time napisao da je Tramp "mizogini, neonacistički sociopata".

Sreo se sa republikanskim figurama koje se smatraju kandidatima za uloge u Trampovom kabinetu, uključujući Majka Pompea.

Lami ima jake veze sa vodećim demokratama i blizak je prijatelj bivšeg predsednika, Baraka Obame, kolege sa Harvardske pravne škole.

 

 

U govoru tokom posete u maju, Lami je rekao da će Laburisti uvek raditi sa SAD, "bez obzira na vremenske prilike i ko pobedi na izborima" i da će nastojati da pronađu "zajednički cilj" sa Trampom.

- Ne verujem da on tvrdi da bi SAD trebalo da napuste Evropu. On želi da Evropljani učine više kako bi osigurali bolje branjenu Evropu. Da li su njegove reči na funkciji bile šokantne? Da, bile su. Da li bismo ih mi koristili? Ne. Ali američka potrošnja na evropsku odbranu zapravo je porasla tokom Trampovog mandata, kao i troškovi odbrane šireg saveza - rekao je.

Lami, sin imigranata iz Gvajane, predstavlja unutrašnju londonsku izbornu jedinicu i veći deo svoje političke karijere proveo je boreći se za socijalnu i rasnu pravdu.

Podržao je ostanak Britanije u Evropskoj uniji na referendumu 2016. Iako su laburisti obećali da će Britanija ostati van bloka, oni žele da resetuju odnose i nastoje da prodube veze, uključujući novi sporazum o bezbednosti između UK i EU.

Lami je ranije opisao Marin Le Pen, vodeću figuru francuske krajnje desničarske stranke, Nacionalno okupljanje (RN), kao "ksenofobičnu i zlonamernu". Ankete pokazuju da je njena stranka na putu da osvoji najviše mesta na francuskim parlamentarnim izborima, ali da neće imati apsolutnu većinu.

- Francuska je jedan od najbližih saveznika Britanije i radićemo s onima koji budu izabrani. To je demokratija i na francuskom narodu je da odluči ko će ih voditi. Čekaćemo da vidimo šta će se desiti u drugom krugu 7. jula - rekao je Lami novinarima ranije ove nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading