EKSKLUZIVNO! Crni bilans "Junajted grupe": I PREZADUŽENI I GUBITAŠI!

Autor:

Vesti

01.07.2024

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Šolak podatke o poslovanju krije kao najstrožu tajnu, ali uspeli smo da dođemo do finansijskog izveštaja "Junajted grupe" za prvi kvartal ove godine i zaključak je krajnje negativan.

EKSKLUZIVNO! Crni bilans "Junajted grupe": I PREZADUŽENI I GUBITAŠI!

Foto: Public promo

Prema najnovijim dostupnim podacima, "Junajted grupa" je opterećena finansijskim obavezama od ogromnih 7,2 milijarde evra, a kompanije u njenom sastavu napravile su poslovne gubitke teške 47,5 miliona evra!

Poslovno-kriminalna hobotnica na čijem je čelu kontroverzni tajkun Dragan Šolak svoje finansijske izveštaje krije kao zmija noge, dok u isto vreme najgrublje zloupotrebljava maksimalnu transparentnost tržišne konkurencije, pre svega "Telekoma Srbija", o čijim javno dostupnim poslovnim rezultatima iznosi brutalna spinovanja, pa čak i frapantne dezinformacije.

Kakvo je zapravo finansijsko stanje Šolakove poslovno-kriminalne hobotnice, koja je međunarodno najpoznatija po brojnim aferama na svim tržištima gde posluje, od kojih su neke "sa druge strane zakona", kao i po činjenici da njen većinski akcionar, investicioni fond BC Partners, već godinu dana ne uspeva da pronađe kupca za svoj vlasnički udeo?

Ekskluzivno smo imali uvid u interni izveštaj o poslovanju "Junajted grupe" za prvi kvartal 2024, dakle za period 1. januar - 31. mart, u kojem se navodi crni bilans Šolakovog biznisa: em prezaduženi, em gubitaši!

SBB najslabija karika

Ubedljivo najneuspešniji deo "Junajted grupe" (JG) jeste operater "SBB Srbija", zaključuje se iz izveštaja o poslovanju JG za prvi kvartal 2024. 
SBB je u proteklih godinu dana ostao bez 5.000 jedinstvenih kablovskih pretplatnika, tako da ih je na kraju marta imao 711.000, što je pola miliona manje od "Telekoma Srbija"! Gubitak pretplatnika od čak pet odsto SBB beleži u sektoru “Dajrekt to houm pej TV” (DTH pay-TV), sa 216.000 na 205.000.
Zbog poskupljenja usluga, SBB je ipak uspeo da napravi nekakav rast prihoda, mada od simboličnih jedan odsto, daleko manje u odnosu na biznise "Junajted grupe" u Bugarskoj i Grčkoj.
Posle ovog operatera, najslabije poslovne rezultate u Šolakovoj grupaciji napravili su "Telemah Slovenija" (rast od tri odsto) i "Junajted medija", neposredni vlasnik N1 i Nova S (rast od četiri odsto), zaključuje se iz izveštaja o poslovanju JG.

Naime, ukupne finansijske obaveze "Junajted grupe", što podrazumeva obveznice, kredite, lizinge i slično, na kraju prvog kvartala 2024. iznosile su astronomskih 7.227.331.000 evra.

Od toga, obaveze po osnovu emisije obveznica teške su 3.969.396.000, što je rast od čitavih 492 miliona evra u odnosu na prvi kvartal 2023. godine!
Kompanije koje čine pipke Šolakove međunarodne hobotnice u isto vreme su zabeležile minus u poslovanju od ukupno 47.507.000 evra.

"Junajted grupa" je 31. marta 2024. imala prihode od 701.504.000 evra, što je sedam odsto više nego pre godinu dana. Međutim, uz solidan rast prihoda imali su još veći rast troškova, tako da im je EBITDA (operativna dobit) za analizirani period smanjena dva odsto i iznosi 230,3 miliona evra.

Crna propaganda protiv "Telekoma" i Lučića

Već dugi niz godina, mediji u vlasništvu "Junajted grupe" poput N1 i Nova S, ali i razne "istraživačke organizacije", vode konstantnu kampanju takozvane crne propagande protiv "Telekoma Srbija", kog je gazda Šolak proglasio za smrtnog neprijatelja.
Napadi na zvanično najuspešniju srpsku kompaniju i njenog prvog čoveka Vladimira Lučića postaju sve brutalniji kako se "Telekom", od nacionalnog i regionalnog lidera, razvija u globalnog igrača, uspešno prisutnog na tržištima od Turske do Nemačke, sa širenjem na SAD najavljenim za ovu godinu.
U prethodnih godinu dana "Junajted grupa" je protiv "Telekoma Srbija" izgubila i nekoliko sudskih sporova, tako da im se ulaganje od čitavih 4,2 miliona evra (rast sa 354.000) za "advokatske i savetodavne naknade" ispostavilo kao krajnje neuspešno.

Posebno zanimljivo je da su neto finansijski troškovi "Junajted grupe" porasli za čitavih 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na ukupno 87.508.000 evra u prvom kvartalu 2024. Kako se objašnjava u izveštaju, to je "uglavnom zbog većih rashoda kamata od dodatnih obveznica emitovanih 2024. i uticaja transakcijskih troškova prodaje i povratnog zakupa povezanih sa poslovnom prodajom tornjeva 2023. godine”.

Najveće prihode gazdi Šolaku i partnerima donose biznisi u Bugarskoj i Grčkoj - gde su u prethodne tri godine obavili brojne akvizicije vredne milijarde evra, ali praćene optužbama za korupciju, pranje para, zloupotrebe fondova EU i pomaganje licima pod američkim sankcijama.

Holding "Nova" u Grčkoj ostvario je prihode od 209,7 miliona evra, a "Vivakom" u Bugarskoj 171,7 miliona evra, što je rast od sedam i 13 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Nenad

01.07.2024 09:30

Da posluju na realnim osnovama, odavno bi propali

Jovana

01.07.2024 09:33

Našw tržište traži kvalitet, što oni očigledno nisu u stanju da pruže

Vlajković

01.07.2024 09:34

Nema veće štete ukoliko ovi nestanu sa tržišta

Luka

01.07.2024 09:35

Sedam milijardi evra duga!? Ovoliko države duguju. Katastofa..