OVO JE NAJNEZDRAVIJI SIR: Razmislite pre nego što ga ubacite u ishranu!

Autor:

Vesti

20.09.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je važno obratiti pažnju na unos zasićenih masti, treba imati na umu da se sve namirnice, uključujući sir, mogu konzumirati u umerenim količinama.

OVO JE NAJNEZDRAVIJI SIR: Razmislite pre nego što ga ubacite u ishranu!

Foto: Shutterstock

Ishrana je ključni faktor kada je u pitanju očuvanje zdravlja. Međutim, kada se radi o izboru sira, postavlja se pitanje da li su neke vrste sireva zdravije od drugih. Nutricionista Tobi Amidor ističe da, iako neki sirevi mogu sadržati velike količine zasićenih masti, to ne znači da ih treba potpuno izbegavati. Umerene količine sira, kao i drugih namirnica, mogu biti deo zdrave ishrane.

Plavi sir - problematična opcija?

Međutim, kada je reč o zasićenim mastima, plavi sir se ističe kao jedna od najnezdravijih opcija. Naime, 135 grama plavog sira može sadržati čak 35 grama zasićenih masti, što ga čini jednim od sireva sa najvećim sadržajem ovog tipa masti. Zasićene masti su povezane sa povećanim nivoom LDL holesterola, što može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Umerenost je ključna

Iako je važno obratiti pažnju na unos zasićenih masti, treba imati na umu da se sve namirnice, uključujući sir, mogu konzumirati u umerenim količinama. Važno je voditi računa o celokupnom unosu zasićenih masti u ishrani, a smernice o ishrani za Amerikance 2020-2025 ističu da dnevni unos zasićenih masti ne bi trebalo da prelazi 10% ukupnog unosa energije.

Iako plavi sir može biti ukusan dodatak mnogim jelima, treba biti svestan visokog sadržaja zasićenih masti. Kao i kod bilo koje druge namirnice, ključ je u umerenosti. Raznolikost u ishrani, kao i pažljivo biranje vrsta sireva koje konzumiramo, mogu doprineti održavanju zdravog načina ishrane. Dakle, iako plavi sir može biti ukusan, važno je voditi računa o količinama koje unosimo kako bismo očuvali zdravlje.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading