MANASTIR BANJSKA ZATVOREN ZA POSETE OD 23. DO 26. SEPTEMBRA! Bezbednosni razlozi

Autor:

Vesti

19.09.2024

23:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pritisci Prištine sve nepodnošljiviji.

MANASTIR BANJSKA ZATVOREN ZA POSETE OD 23. DO 26. SEPTEMBRA! Bezbednosni razlozi

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia

Manastir Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana u Banjskoj zatvoren zbog bezbednosnih razloga

Manastir Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana u Banjskoj biće zatvoren za posete od 23. septembra do 26. septembra iz bezbednosnih razloga, saopštila je Eparhija raško-prizrenska. Ova odluka je doneta uoči godišnjice incidenta koji se dogodio prošlog 24. septembra, a u kojem su stradala trojica Srba i jedan "kosovski" policajac.

Incident i optužnice

Tokom incidenta, grupa naoružanih, maskiranih ljudi, kasnije identifikovana kao pripadnici takozvane kosovske policije, provalila je kapiju manastira. Upravo zbog ovog događaja, manastir će biti zatvoren četiri dana. Tzv. specijalno tužilaštvo Kosova nedavno je objavilo optužnicu protiv 45 osoba za "teroristički napad" u Banjskoj 24. septembra 2023. godine, među kojima je i bivši lider Srpske liste, Milan Radoičić.

Reakcija i obaveštenje Eparhije

Eparhija raško-prizrenska obavestila je javnost da će manastir Banjska biti "zatvoren za posete u ponedeljak, utorak, sredu i četvrtak (23 – 26 septembra) iz bezbednosnih razloga i očuvanja mira, koji je u ovom trenutku manastiru preko potreban". Ova reakcija jasno pokazuje ozbiljnost situacije i brigu za bezbednost manastira i posetilaca.

Incident u manastiru Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana u Banjskoj je ozbiljan događaj koji zahteva pažnju i reakciju nadležnih organa. Zatvaranje manastira za posetioce je preventivna mera koja ima za cilj očuvanje mira i bezbednosti u ovom istorijskom i duhovnom zdanju. Nadamo se da će situacija uskoro biti rešena na miran i pravedan način kako bi se posetioci ponovo mogli vratiti ovom značajnom mestu duhovne baštine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading