UKLONJENE ĆIRILIČNE TABLE KOD ZVEČANA: Albanski jezik u prvom planu, a na srpskom SLOVNA GREŠKA!

Autor:

Vesti

03.10.2024

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naziv je najpre na albanskom ispisan velikim slovima, a manjim slovima je ispisano na srpskom i engleskom jeziku.

UKLONJENE ĆIRILIČNE TABLE KOD ZVEČANA: Albanski jezik u prvom planu, a na srpskom SLOVNA GREŠKA!

Foto: Printskrin/Kosovo online

Na magistralnom putu Severna Mitrovica-Zvečan su uklonjene table na ćirilici na kojima je pisalo "Dobrodošli u opštinu Zvečan" i na njihovo mesto postavljene table sa grbom Kosova na kojima prvo na albanskom i engleskom piše srećan put, dok je na latinici na srpskom pogrešno napisano i stoji "Srečan put". U ovoj opštini Srbi čine više od 97 posto stanovništva.

Naziv je najpre na albanskom ispisan velikim slovima, a manjim slovima je ispisano na srpskom i engleskom jeziku.

Na samom ulazu u Zvečan postavljena je tabla na kojoj je velikim slovima na albanskom ispisano "Mire se vini", a ispod toga na srpskom i engleskom "Dobrodošli", odnosno "Welcome", prenosi Kosovo Online.

Uz asistenciju Kosovske policije, radnici koje je angažovalo Ministarstvo infrastrukture pre nekoliko meseci su uklonili table na ćirilici i da postavili nove - na albanskom i srpskom jeziku, ali na latinici.

Do pre nekoliko meseci su nazivi mesta na Kosovu i Metohiji bili ispisani ćirilicom, međutim sve se promenilo. Na njihovom mestu su postavljene nove table. Pripadnici kosovske policije nalazili su se uz radnike koji su se kretali iz pravca Rudara ka Jarinju, piše "Kosovo online".

Radnici su skinuli table sa imenima mesta na kojima su do sada imena mesta bila ispisana ćirilicom, a potom i latinicom na srpskom jeziku, i na njihovo mesto postavljavili nove gde je naziv mesta prvo ispisan na albanskom, a potom na srpskom, ali na latinici.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading