OVO JE ZA NAS FANTASTIČNO REŠENJE DA BISMO IMALI DOVOLJNO ELEKTRIČNE ENREGIJE! Vučić: Brzo i efikasno!

Autor:

Vesti

16.10.2024

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić je naglasio porednosti potpisanog ugovora

OVO JE ZA NAS FANTASTIČNO REŠENJE DA BISMO IMALI DOVOLJNO ELEKTRIČNE ENREGIJE! Vučić: Brzo i efikasno!

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u podne s predstavnicima konzorcijuma kompanija Hyundai Engineering i UGT Renewables u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Nakon sastanka  je potpisan Ugovor za realizaciju Projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta ukupne instalisane snage od najmanje 1.000 MWAC / 1.200 MWDC sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije ukupne instalisane snage od najviše 200 MW / 400 MWh.

U ime Vlade Srbije ugovor je potpisala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA

- Veoma sam zadovljan iz nekoliko razloga. Najvažniji posao je da osiguramo energetsku bezbednost. Želim da ljudi znaju da mi godišnje potrošimo 34 teravata struje, od toga izgubimo 4 na starim instalacijama. Nije svaki dan sunčan ali procena je da ćemo moći da proizvedemo taman onoliko koliko godišnje uvezemo. Završili smo terminal na Kostolcu.

- Ovo je struja koja pripada ovoj zemlji, ovom narodu, uštedećemo 120 miliona evra godišnje!, kazao je Vučić ukazavši na trošak za uvezenu struju ali i činjenicu da će struja biti sve skuplja kako zbog punjača za električne automobile kao i zbog veštačke inteligencije.

- Ovo je naš način da garantujemo našu budućnost i budućnost za našu decu, kazao je Vučić rekavši da zapamtimo njegove reči da će za 5 godina nastati haos kad je reč o potražnji za strujom u našem regionu. 

- Mnogo sam srećan i mnogo sam zahvalan! Veliko hvala svima na velikom trudu i radu, kazao je Vučić da će ovo biti ozbiljna injekcija za najsiromašnije opštine poput Zaječara, Negotina, Blaca, Bujanovca... 

Javnosti se prvi obratio direktor UGT Renewables Adam Korteze koji se zahvalio predsedniku Vučiću rekavši da je ovo veliki korak te podsetio da su na tenderu dobili partnerstvo s Vladom Srbije ne samo o energetskoj saradnji nego izgradnji budućnosti.

- Nije slučajno da su naše vlade nedavno potpisale ugovor o energetskoj saradnji... Ovo je strateška investicija u budućnost Srbije koja je lider u zelenoj energiji širom regiona.

- Ovo vodi još većem energetskom rastu Srbije koji je već snažan a u okviru ovog projekta biće direktno ubrizgano više stotina miliona dolara. Američka kompanija će pažljivo birati lokalne partnere, a ovo će biti prekretnica i kad je reč o američkim investitorima.

Javnosti se obratio i direktor Hjundai indžiniringa Hju San koji je rekao da mu je velika čast da danas tu stoji te se zahvalio predsedniku Vučiću i svim institucijama koje su omogućile ovu prekretnicu.

- Hjundai indžiniring je prvi put u Srbiji, kao strateški partner spremni smo da izgradimo skup solarnih elektrana čim se odredi najpovoljnija lokacija a da se potom te elektrane predaju u državno vlasništvo. 

- Ovo što će se desiti u Srbiji će biti najveći projekat ove vrste u Evropi a iz korena će promeniti energetski portfolio Srbije.

Javnosti su se potom obratili i ambasador Južne Koreje u Srbiji a potom i američki ambasador Kristofer Hil koji je rekao da Srbija čini veliki korak ka energetskoj nezavisnosti ali i čistoj energiji. Hil je rekao da je ovo veliki projekat kojeg će se sećati i deca naše dece.

- Na početku smo nečega ogromnog, velikog i bitnog, kazao je Hil.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading