U SRBIJI GODIŠNJE NESTANE ILI BUDE OTETO 1.500-1.800 DECE! Kidnaperi najčešće tipuju kada su sa majkom, EVO I ZAŠTO!

Autor:

Hronika

29.03.2024

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Traga se za malom Dankom skro četiri dana

U SRBIJI GODIŠNJE NESTANE ILI BUDE OTETO 1.500-1.800 DECE! Kidnaperi najčešće tipuju kada su sa majkom, EVO I ZAŠTO!

Foto: republika, facebook

Na nivou Srbije godišnje nestane, bude oteto ili kidnapovano između 1.500 i 1.800 dece, kako navodi Maja Jovanović, generalni sekretar Biroa za borbu protiv trgovine ljudima (IBSSA). Danas je četvrti dan potrage za dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić koja je nestala iz dvorišta porodične vikendice u Banjskom polju kod Bora.

Za Dankom traga veliki broj policije, žandarmerije, ali i spasilački timovi, a ne zna se da li je dete oteto.

Maja Jovanović ističe da je na evropskom nivou ovaj broj preko 250.000 nestanaka, što znači da na svakih dva do tri minuta nestane jedno dete.

Foto: Društvene mreže

Danka ilić

To su najosetljiviji slučajevi jer takva deca ne mogu da se brane i u 90 odsto slučajeva ne mogu reći ko su im roditelji zbog malog broja godina, nerazvijene svesti ili nemogućnosti govora. Njihov jedini mehanizam je plač i negodovanje dok ne dođe do određene pretnje, prisile i zlostavljanja zarad zaplašivanja - rekla je Jovanovićeva ranije za 24sedam.

Javnost se i dalje seća slučaja otete devojčice Maše Prenković, koju su kidnapovala trojica francuskih državljana još 2015. godine, nakon čega su uhapšeni u spektakularnoj poteri. Kasnije su osuđeni i prebačeni na izdržavanje kazne u Francusku. Maja Jovanović ističe da je često postavljaju pitanje kako dete oteto u Srbiji bude prebačeno preko granice.

Kada se targetira dete bira se prema boji kose, uzrastu, boji očiju, da li je devojčica ili dečak... I to je pokretač da se ciljano "lovi" određena struktura koja je potrebna. Čak i uz pripremu lažne dokumentacije. Takvo dete obično negoduje, ali da bi se sprečila neka neželjena situacija i neželjeni prelazak iz zemlje, dete je obično pod sedativima. Jer niko neće buditi dete da proveri da li je identičnog izgleda kao na putnoj ispravi  - dodala je Jovanovićeva.

Foto: MUP Srbije

Danka ilić

Ona dodaje da se vrlo često dešava da deca budu oteta u pratnji majke, kada je sama ili u pratnji druge dece.

Majka koja drži svoje dete nemoćna je da odreaguje pre svega zbog napada panike a često bude udarena ili povređena - objašnjava Jovanovićeva.

Kaže da je veliki rizik i kod majki koje su sa više dece istovremeno, pa im je mnogo teže da zaštite sve njih odjednom ako dođe od kidnapovanja jednog deteta.

Isto je osetljiva kategorija kada bake i dete šetaju dete i oni nisu u mogućnosti da odreaguju kako bi trebalo zbog svoje nemoći. Mnogi roditelji se opuste i dozvole starijem detetu od, recimo, 13-14 godina da izvedu van kuće mlađeg brata ili sestru koji ima dve-tri godine. To je najgora varijanta zato što dete ne može da zaštiti dete - navela je.

Jovanovićeva kaže da svest otmičara takva da često čak i ne obraćaju pažnju na kamere na ulici ili svedoke, što pokazuje njihovu spremnost da ostvare svoju namenu.

Kidnapuju decu zbog pedofilije i trgovine ljudima

Međutim, otimanje dece nije uvek u svrhu usvajanja od strane druge porodice. Postoje neke stvari koje su mnogo opasnije i teže.

Nije samo otmica povezana sa udomljavanjem u drugoj porodici. Brojne kriminalne organizacije otimaju decu zbog perfidnih radnji. Mnogo je pedofila i seksualne eksploatacije. Imali smo i velike akcije naših institucija gde je otkriven ogroman broj pornografskih snimaka zlostavljanje dece. Otmica je jedan od načina da se "pribavi" dete zarad neke destruktivne pojave, a u takvim situacijama se ne biraju sredstva - objasnila je ona i dodala da se oteta deca ponekad teraju i na prosjačenje.

Jovanovićeva savetuje roditeljima da maksimalno smanje mogućnost da deca budu bez pratnje, pri čemu je prisustvo oba roditelja važno. Ona ističe da je odgovornost na roditeljima jer je važno brzo reagovati u slučaju otmice deteta, s obzirom na trajne posledice koje takav događaj može ostaviti na porodicu i dete. Upozorava da čak i nevine situacije mogu predstavljati problem, posebno imajući u vidu da se veliki broj nestalih dece nikada ne pronađe.

Jovanovićeva naglašava da je teško kontrolisati situaciju kada dete bude prebačeno van zemlje, jer to podrazumeva složene procese poput sudskih postupaka, izvršenja, nalozi za pretres i druge procedure. Takođe, ističe da je prepoznati da neko vreba dete izuzetno teško, kako na društvenim mrežama gde su fotografije dece javne, tako i u svakodnevnim situacijama na ulici.

Roditelji moraju biti oprezni i uraditi procenu šta je bezbedno za njihovo dete, te paziti u kojim okolnostima ga puštaju van kuće i sa kojom osobom.

Ošišali dete u tržnom centru

Sagovornica je na primeru objasnila koliko su otmičari pripremljeni i kako malo vremena je potrebno da otmu dete i promene mu lični opis.

- Imali smo primer u jednom beogradskom tržnom centru gde je u pre nekoliko godina nestala devojčica. Majka je odmah prijavila i tržni centar je bio zatvoren u roku od dva minuta, a svaka radnja je spustila rešetke... Devojčica je pronađena u roku od 15 minuta ošišana do glave u garderobi dečaka! Da li onda trebamo da pričamo šta bi bilo posle 15 sati? Prema tome, roditelji moraju jako da vode računa o tome gde se kreću deca i sa kim, a apsolutno je neoprostivo da ih ostave bez nadzora u dvorištu, same u stanu, na letovanju, tržnom centru... to je greška koja se skupo plaća! - zaključila je Maja Jovanović za pomenuti medij prošle godine.

Potraga za malom Dankom

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je nestala u utorak u naselju Banjsko polje kod Bora, ušla je u četvrti dan. Policija je i tokom noći dežurala kod kuće odakle je devojčica nestala. Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sinoć je bio u Boru, kako bi obišao pripadnike MUP koji rade na terenu u potrazi za nestalom devojčicom.

Na mesto nestanka dvogodišnje devojčice u Banjskom Polju kod Bora došao je juče bager koji je, kako je objasnila policija na terenu, trebalo da raščisti deo oko kuće i omogući policiji da nastavi pretragu. Na tom mestu su bili postavljeni i šatori, a prisutne su bile i Vatrogasno-spasilačke jedinice i jake policijske snage koje su blokirale prilaz kući.

Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine juče je, na osnovu informacija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, uhapsila tri osobe koje se sumnjiče da su putem društvene mreže „Tik Tok“ objavile da su povezane sa nestankom devojčice Danke Ilić, saopšteno je iz MUP-a Srbije. Sarajevski portal ''Avaz'' je ranije sinoć objavio da su istražitelji Odseka za Sajber kriminal FUP locirali putem IP adresa osobe koje su tvrdile da imaju saznanja o nestanku male Danke i koje su tražile 50.000 konvertibilnih maraka, odnosno oko 25.000 evra za otkrivanje tih informacija.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je u utorak oko 13.45, a u trenutku nestanka na sebi je imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep. Devojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. Zbog njenog nestanka u Srbiji je prvi put aktiviran sistem "Pronađi me".

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading