DILER IZ "METROPOLA" ne ide iz Srbije! Ukinuto rešenje o izručenju Australijanca

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

27.04.2018

14:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je odluku kojom je bilo odobreno izručenje Tristana Votersa Australiji i naložilo Specijalnom sudu da ponovo razmotri ispunjenost uslova za izručenje.

RepublikaFoto: Tanjug/printscreen
Hapšenje u Metropolu

Voters je zajedno za još dvojicom Australijskih državljana Dejvidom Kempbelom i Rohanom Arnoldom 15. januara uhapšen u beogradskom hotelu "Metropol" zbog sumnje da su učestovali u međunarodnom švercu kokaina.

Arnold se nije protivio ekstradiciji i on je već izučen Australiji, dok se protiv Kempbela vodi postupak i u Višem javnom tužilaštvu zbog nedozvoljenog nošenja pištolja, pa je njegovo izručenje za sada odloženo do okončanja tog postupka.

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je Tanjugu da je ukinuto prvostepeno rešenje kojim je bila utvrđena ispunjenost uslova za izručenje Votersa Australiji i da je naloženo ponovno odlučivanje.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Hapšenje dilera u hotelu

Apelacioni sud je, prema njenim rečima, zaključio da se osnovano žalbama Votersovih branilaca ukazuje da pobijano rešenje sadrži bitne povrede Zakonika o krivičnom postupku jer prvostepeni sud nije dao jasne razloge o odlučnim činjenicama, a što je posledica nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Australija Votersa traži zbog krivičnih dela iz Krivičnog zakona Konomvelta: "uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", zatim "zavera za uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju" i "zavera za posedovanje ilegalno uvezene komercijalne količine granično kontrolisane droge".

Voters je u ekstradicionom pritvoru koji mu je odredio Specijalni sud 24. januara, nakon prijema međunarodnog naloga za hapšenje (poternica) koji je za njima izdao Interpol u Kanberi.

Sva tri pomenuta Australijanca su uhapšena u Beogradu po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra prošle godine u okvriru međuanrodne istrage šverca droge.

U akciji koju su u Metropolu sproveli operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) uhapseni su Voters, Arnold i Kembel i tada je od njih zaplenjena velika količina novca, dok su zaplenjeni narkotici bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara, saopštila je tada policija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading