VRATILA SE ZABORAVLJENA BOLEST, KOJA MOŽE BITI SMRTONOSNA: Nova OPASNOST preti, evo kako da se ZAŠTITITE!

Autor: M.O.

Lifestyle

06.03.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lečenje ove bolesti traje 38 dana.

VRATILA SE ZABORAVLJENA BOLEST, KOJA MOŽE BITI SMRTONOSNA: Nova OPASNOST preti, evo kako da se ZAŠTITITE!

Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/PRVA, Shutterstock

Lajšmanijaza, oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženih peščanih mušica, postalo je tema sve veće pažnje u Srbiji. Ova bolest izazvana je protozoom parazitom lajšmanijom, a može imati različite oblike i izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije ako se ne leči na vreme.

Ukoliko se ne leči adekvatno, bolest može biti smrtonosna u preko 95 odsto slučajeva.

Neobičan put prenošenja bolesti

Dr Slavica Maris, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, ističe da se ovo oboljenje prenosi ubodom zaraženih peščanih mušica. Zanimljivo je da je preko 70 organizama, među kojima su i domaći glodari poput pasa, mogući "domaćini" ovog parazita. Ova činjenica ukazuje na kompleksnost i raznovrsnost mehanizama prenošenja bolesti, prenosi "Prva TV". 

Republika

Foto: Shutterstock

Zaboravljena bolest se često širi preko životinja

Različiti oblici bolesti i simptomi

Lajšmanijaza može imati tri različita oblika, pri čemu je najopasnija viscelarna forma koja zahvata vitalne organe poput jetre, slezine i koštane srži. Simptomi ove forme uključuju povišenu temperaturu, uvećanu jetru i slezinu, kao i poremećaje u analizama krvi.

Dodatno, bolest može imati i kožni oblik koji se manifestuje kao bubuljica koja se kasnije razvija u čir sa karakterističnim izgledom vulkana. Treća forma, mukokutana lajšmanijaza, zahvata sluzokože nosa, usta i ždrela, izazivajući oštećenja ovih organa.

Važno je naglasiti da je adekvatno lečenje ključno, posebno kod najtežih formi bolesti. Terapija traje oko 38 dana i zahteva specifične preparate, a važno je započeti je što pre. Takođe, zanimljivo je saznati da kožna lajšmanijaza može spontano da se zaleči, ali i da ostavi ružne ožiljke. Ove informacije ukazuju na kompleksnost bolesti i izazove u njenoj terapiji.

Lajšmanijaza je postala sve značajniji zdravstveni problem u Srbiji, te je važno upoznati javnost sa simptomima, načinima prenošenja i mogućnostima lečenja ove ozbiljne bolesti.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading