Ratne igre oko nafte: Zakuvava se između SAD i Irana nakon napada na rafineriju

Autor:

Svet

16.09.2019

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp poručio je juče, dva dana pošto je napadom na najveću rafineriju na svetu prepolovljena proizvodnja saudijske državne kompanije "Aramko" i uzdrmano svetsko tržište nafte, da su SAD "spremne kao zapeta puška" da deluju ako Rijad imenuje krivca, ne pominjući Iran.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Napadnuto je snabdevanje naftom iz Saudijske Arabije. Postoji osnova da verujemo da znamo ko je krivac, mi smo spremni kao zapeta puška i sve zavisi od potvrde - napisao je Tramp na Tviteru i dodao da od odgovora Saudijske Arabije zavisi to šta će Vašington dalje da učini.

Odgovornost za napad na saudijska postrojenja Abkaik i Kurais u subotu su preuzele pobunjeničke snage Huta iz Jemena, koje Iran podržava, ali je državni sekretar SAD Majk Pompeo odmah direktno optužio Teheran i kazao da se iranski predsednik Hasan Rohani i ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif "pretvaraju da su uključeni u diplomatiju".

 

Iran zaplenio još jedan brod

Iranska revolucionarna garda zaplenila je juče brod koji je švercovao dizel-gorivo i na kojem je bilo 11 članova posade. Zaplenjeni rod pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a akcija elitnih iranskih snaga izvedena je nedaleko od ostrva Veliki Tunb u Persijskom zalivu. Iran je letos zaplenio švedski tanker koji je plovio pod britanskom zastavom kao odgovor na zaplenu iranskog tankera kod Gibraltara koju je izvela Britanija.

General Amir Ali Hadžizadeh, komandant iranske revolucionarne garde, izjavio je potom da je Iran uvek bio spreman za "rat u punom obimu" i upozorio da su američke baze i nosači aviona u dometu iranskih raketa. SAD su u međuvremenu objavile satelitske snimke, kao i tvrdnje obaveštajaca da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja.

Mediji su preneli izjave neimenovanih američkih zvaničnika da su napadi došli sa zapadne ili severozapadne strane, što je teritorija koju ne kontrolišu Huti u Jemenu, da je napad izveden dronovima i krstarećim raketama i da nisu sve rakete pogodile mete, kao i da je Tramp potpuno svestan da je Iran odgovoran za napade.

 

 

Jemenski pobunjenici Huti ponovo su juče upozorili saudijsku kompaniju "Aramko" da je i dalje meta, navodeći da postrojenje Abkaik, koje je pretrpelo veliku štetu u napadu dronovima, može u svakom trenutku ponovo da bude napadnuto. Huti su upozorili strance da napuste taj deo Saudijske Arabije.

Subotnji napad umanjio je za pet odsto ukupnu svetsku proizvodnju nafte i izazvao skok cena tog energenta za deset odsto, najveći od 1991. godine. Cene sirove nafte su se potom stabilizovale, a trgovci analiziraju moguće dugoročne implikacije.

Kina i Britanija: Utvrditi sve činjenice o napadu

Velika Britanija i Kina saopštile su juče da je potrebno utvrditi sve činjenice pre nego što se bilo ko okrivi za napad na saudijsko naftno postrojenje. Ministarstvo spoljnih poslova Kine poručilo je da je neodgovorno kriviti bilo koga za napad bez ubedljivih dokaza i da se Peking nada da će sve uključene strane ostati uzdržane. London navodi da je napad na saudijsko postrojenje ozbiljan i nečuven čin, ali da je potrebno utvrditi sve činjenice pre nego što međunarodna zajednica odgovori. "Napad je bezobzirno kršenje međunarodnog prava", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Britanije Domink Rab, ističući da Velika Britanija stoji čvrsto iza Saudijske Arabije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Tramp je odobrio korišćenje američkih zaliha nafte za hitne slučajeve kako bi se osigurale stabilne količine nakon napada, a Južna Koreja je takođe saopštila da će razmatrati puštanje u promet nafte iz svojih strateških rezervi ako se okolnosti pogoršaju.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak ne isključuje mogućnost revizije parametara sporazuma postignutog između saveza poznatog kao OPEK+ zbog napada, ali je napomenuo da za sada u globalnim rezervama ima dovoljno nafte koja na tržištu može da pokrije manjak proizvodnje iz Saudijske Arabije.

U priču se uključio i Irak, čiji je premijer Adel Abdul Mahdi primio telefonski poziv šefa Stejt departmenta Pompea, ali Mahdijev kabinet nije precizirao o čemu se razgovaralo. Iračke vlasti su u nedelju negirale da je teritorija te zemlje korišćena za izvođenje napada na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading