ŠTAJNMAJER I PUTIN: Vreme za poboljšanje odnosa

Autor: Tanjug

Svet

25.10.2017

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da se složio sa ruskim liderom Vladimirom Putinom da njihove zemlje treba da ulože više napora da poboljšaju teško narušene bilateralne odnose.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Složni da se ne slažu: Štajnmajer i Putin

- Mi smo daleko od toga da imamo normalne odnose - rekao je Štajnmajer novinarima nakon sastanka sa Putinom u Kremlju, prenosi Rojters.

- Još postoje otvorene rane, posebno one koje su rezultat aneksije Krima i konflikta u istočnoj Ukrajini koje su opteretile i nastavljaju da opterećuju naše odnose - dodao je on.


Nemački zvaničnik je kazao da su i on i Putin realistični u vezi sa time koliko je moguće postići samo jednim razgovorom, kao i da su se složili da su potrebni dalji razgovori kako bi se "pronašao način da se izađe iz ove negativne spirale" aktuelnih odnosa.

Štajnmajer je dodao da je zajednički cilj da se učini što je moguće ne samo da se stabilizuju uzajamni odnosi već i da se unaprede.

Putin je naveo da je "konstatovano da, uprkos poznatim politickim poteškoćama, rusko-nemacki odnosi ne stoje i mi smo spremni da zajedno radimo na njihovom dalljem razvoju".

- Naravno, razgovarali smo i o aktuelnim međunarodnim pitanjima. Detaljno je razmatrana situacija u Siriji. Slažemo se da je neophodno postići potpunu i konacnu likvidaciju terorista na teritoriji ove zemlje i povećati napore za promovisanje politickog rešenja - rekao je Putin, prenosi Sputnjik. 

Putin je dodao da je sa predsednikom Nemačke razgovarao i o situaciji u Severnoj Koreji i iranskom nuklearnom sporazumu.


Ruski lider je dodao da su razgovori korisni i konstruktivni, kao i da je sa nemačkim kolegom razgovarao o ruskoj inicijativi o misiji UN u Donbasu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading