Amerika daje još 214.000.000$ da otera Ruse

Autor:

Svet

18.12.2017

22:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvanični Vašington izdvojio je novih 214 miliona dolara za vojnu akciju proterivanja svega ruskog iz Evrope, i to sa severa i sa istoka Starog kontinenta, pri čemu je zemlja predsednika Vladimira Putina još jednom označena kao agresorska. Reč je o američkom planu izgradnje novih i unapređenja već postojećih vojnih baza SAD na evropskom tlu, dok istovremeno s ruske strane stiže vest da Moskva planira stvaranje još jedne moćne armije, i to na Dalekom istoku. Najnovije zveckanje oružjem na relaciji Kremlj-Vašington usledilo je samo dan nakon što je planetom odjeknula vest kako je američka CIA pomogla Rusiji dajući joj dragocene podatke za sprečavanje terorističkog napada u Sankt Peterburgu, zbog čega je Putin pozvao svog kolegu iz SAD Donalda Trampa i sa njim razmenio samo reči hvale.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novi plan Vašingtona za Evropu po kom je Rusija agresor: Puna im usta mira, a do zuba se naoružavaju! Ogromnu sumu SAD će iskoristiti za gradnju novih i unapređenje starih vojnih baza na tlu Starog kontinenta, dok istovremeno Moskva odgovara stvaranjem nove armije

- Dojava koja je stigla od SAD o planiranom napadu u Sankt Peterburgu pomogla je da se spasu mnogi životi. Rusija i SAD bi trebalo da nastoje da na isti način sarađuju i u budućnosti. To se ne može nazvati nikako drugačije nego idealnim primerom saradnje u borbi protiv terorizma - rekao je i juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a nakon što je Bela kuća potvrdila da je CIA blagovremeno izdala upozorenje Rusiji.

Novo zveckanje oružjem usledilo je samo dan nakon što se Putin zahvalio Trampu što je CIA pomogla u sprečavanju terorističkog napada u Rusiji

Međutim, bez obzira na takav razvoj situacije između Trampa i Putina, Airforcetimes.com preneo je izveštaj o novim američkim planovima za vojni udar na Rusiju, koji je medijska kuća Raša tudej ocenila kao veoma iznenađujuć i bez presedana.

- Američki zakon o vojnom budžetu za 2018, koji je prošle nedelje potpisao predsednik Donald Tramp, omogućiće i da sekretar ratnog vazduhoplovstva SAD kupuje zemlju i gradi vojne objekte van SAD. Plan vojnih rashoda u novoj godini iznosi oko 214 miliona dolara, a predviđeno je da novac bude iskorišćen za modernizaciju i izgradnju vojnih objekata na Islandu, u Norveškoj i državama istočne Evrope. Ta sredstva su deo Evropske inicijative za obuzdavanje (EDI), koju su inicirale američke vlasti nekoliko meseci nakon što je nekada ukrajinsko poluostrvo Krim postalo deo Rusije. U informativnom biltenu EDI stoji: "Kako budemo stvarali dinamičnu bezbednosnu sredinu u Evropi, finansiranje EDI će poboljšati naše mogućnosti da obuzdamo rusku agresiju i zaštitimo se od nje" - preneo je Sputnjik i podsetio da Amerika u 2018. planira i velike vojne investicije vredne 55 miliona dolara za avio-bazu Kečkemet u Mađarskoj.

113 vojnih postrojenja Amerika sad već ima samo u Italiji

Kao odgovor na stalne američke provokacije, juče je rusko ministarstvo odbrane potvrdilo napise medija o stvaranju nove armije Ruske Federacije na Dalekom istoku. Iako se eksplicitno ne navodi da taj potez Kremlja ima veze sa saopštenjima SAD, analitičari ističu da Rusija svakako ne može da ostane nema na stalne napade i optužbe iz SAD da je ona agresor.

- Nova ruska armija će kontrolisati vazdušnu situaciju na Kamčatki i u području Arktika, a njeno formiranje će početi 2018. godine - navela je Izvestija.

Tramp: Rusi i Kinezi su revizionisti i naši konkurenti, koji nastoje da ospore moć SAD i podriju američku bezbednost i prosperitet

Inače, Amerika već ima stotine baza širom Evrope, a interesantno je da samo u Italiji ima 113 vojnih postrojenja, u Portugalu 21, a u Nemačkoj čak 18 velikih vojnih baza.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Tramp u novoj strategiji za nacionalnu bezbednost napao i Kinu i Rusiju

Samo dan nakon što je putem telefona sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razmenio hvalospevne izjave, američki lider Donald Tramp još jednom je napao Rusku Federaciju. Naime, u govoru u kom je izložio strategiju nacionale bezbednosti Amerike, on je istakao da su i Rusija i Kina revizionističke sile i konkurenti, koji nastoje da ospore moć SAD i podriju američku bezbednost i prosperitet.

- Rusija i Kina su odlučne u tome da ekonomije učine manje slobodnim i manje pravednim, da im vojske jačaju, kao i da kontrolišu informacije i podatke kako bi sprovodile represiju nad njihovim društvima i širile uticaj u svetu - glasi deo strategije koju je objavila Bela kuća i pre nego što ju je Tramp pročitao pred novinarima.

Inače, stav šefa SAD o nacionalnoj bezbednosti odražava prioritete sagledane u njegovoj predizbornoj poruci "Amerika na prvom mestu", koji uključuju zaštitu teritorije i granica zemlje, obnovu američke vojske, prikazivanje snage u inostranstvu i težnju ka trgovinskim politikama koje više odgovaraju SAD. Strategija je tako proizvod višemesečnih razmatranja koja je Tramp imao sa savetnicima, a interesantno je da je ostao dosledan i po pitanju stava o odnosu SAD prema klimatskim promenama. U strategiji nije klimatske promene iskazao kao pretnju po američku nacionalnu bezbednost.

Fajnenšel tajms ishvalio Putina

Američki list Fajnenšel tajms (FT) ozbiljno je pohvalio ruskog predsednika Vladimira Putina, naglasivši da je on uspeo da Ruskoj Federaciji vrati status svetske sile.

- On je učinio da se mišljenje Moskve uzima u obzir pri rešavanju velikih svetskih problema, i to nakon što je pre 18 godina, kada je došao na vlast, postavio cilj da Rusija postane jedna od retkih zemalja koje određuju međunarodnu politiku i njen pravac - navodi FT.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading