ZELENSKI IMENOVAO NOVI UKRAJINSKI VOJNI VRH: Ova petorica komandanata će biti deo tima general Sirskog!

Autor:

Svet

10.02.2024

21:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je danas imenovanje pet visokih vojnih zvaničnika, zatvarajući tako sastav tima general-pukovnika Oleksandra Sirskog, novoimenovanog glavnokomandujućeg ukrajinske vojske.

ZELENSKI IMENOVAO NOVI UKRAJINSKI VOJNI VRH: Ova petorica komandanata će biti deo tima general Sirskog!

Foto: Tanjug/AP

Ova odluka dolazi nakon Zelenskog sastanka sa vojnim liderima i vladom, gde je naglasio važnost "komandanata koji su se borili u ratu preuzimanja novih dužnosti", prema izveštaju Rojtersa.

Nova imena koja se pridružuju vrhu ukrajinske vojske su Vadim Suharevski, Andrij Lebedenko, Volodimir Horbatjuk, Oleksij Ševčenko i Mihailo Drapatji.

- Nastavićemo sa obnavljanjem tima - rekao je Zelenski.

Zelenski je izjavio da će nastaviti s obnavljanjem vojnog tima, a Sirski, bivši komandant kopnenih snaga, promovisan je na mesto glavnokomandujućeg u četvrtak, nasledivši Valerija Zalužnog.

U petak je Zelenski imenovao general-majora Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba, zamenjujući tako Serhija Šaptalu. Ove promene u vojnom rukovodstvu deo su šireg napora da se osnaži i revitalizuje ukrajinska vojska.

Podsetimo, prema informacijama koje prenosi "Politiko", ključni razlog za smenu Zalužnog bilo je njegovo odbijanje da se povinuje preporukama američkih savetnika u vezi sa letnjom ofanzivom ukrajinske vojske.

Ova ofanziva, kako navodi izvor, završena je potpunim krahom, što je dodatno produbilo nesuglasice između Zalužnog i Pentagona.

Spor između glavnokomandujućeg i američkih vojnih savetnika dostigao je vrhunac oko strategije vođenja ofanzive. 

Pentagon je naglašavao potrebu za snažnim prodorom u određenom pravcu, prema procenama američkih oficira. Međutim, umesto toga, Kijev je sproveo ofanzivu istovremeno na nekoliko frontova, verujući da će tako otežati ruskoj vojsci slanje trupa na različite tačke.

"Politiko" tvrdi da su rasprave između Zalužnog i Pentagona trajale nekoliko nedelja, ali da je postalo očigledno da Ukrajinci nisu bili spremni da prihvate savete Amerikanaca. Ovakav razvoj događaja doveo je do odluke Zelenskog da smeni glavnokomandujućeg i postavi Aleksandra Sirskog na ključnu funkciju.

Zelenski je u izjavi naglasio posvećenost obnovi tima, a nova imenovanja odražavaju njegovu strategiju postavljanja iskusnih vojnih lidera kako bi se ojačala sposobnost ukrajinskih snaga u izazovnom bezbednosnom okruženju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading