TRAMP SVETU OTIMA NAFTU: Predsednik SAD pokreće novi svetski rat za energente

Autor: Tanjug

Svet

01.07.2018

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp je jednim kratkim telefonskim razgovorom sa saudijskim kraljem Salmanom rešio problem prevelikih cena nafte na svetskom tržištu. On je, naime, zahtevao od kralja Saudijske Arabije da poveća proizvodnju nafte koja dolazi iz te zemlje na čak dva miliona barela dnevno da bi cena tog energenta na svetskim tržištima opala.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Tramp je zahtev obrazložio nemirima u Iranu, koji je drugi najveći izvoznik sirove nafte na svetu i strahom da usled sankcija koje je uveo toj zemlji ne dođe do nestašice na svetskom tržištu, što bi moglo da utiče na dramatičan rast cena tog energenta.

- Upravo sam razgovarao sa kraljem Salmanom i objasnio mu da zbog previranja u Iranu i Venecueli on podigne proizvodnju nafte na dva miliona barela da bi ona ostala jeftina. Cene su zaista previsoke. On se složio - napisao je Tramp na Tviteru, ne skrivajući svoju moć da jednim pozivom menja tok svetske ekonomije. Međutim, nakon te poruke šefa Bele kuće stigao je munjevit odgovor iz Irana, koji se proteklih dana suočava sa najozbiljnijom krizom u poslednjih deset godina zbog sankcija SAD, koje narušavaju ekonomiju te zemlje. Naime, prvi potpredsednik Irana Ešak Jahangiri izjavio je juče da će iranske vlasti dozvoliti privatnim kompanijama da izvoze sirovu naftu kako bi pomogle u prevazilaženju sankcija koje su SAD ponovo uvele Teheranu i zapretio da će jednog dana platiti svi oni koji pokušavaju Iranu da otmu deo tržišta nafte.

- Iranska sirova nafta biće ponuđena na berzi i privatni sektor može da je izvozi - rekao je Jahangiri i tako stavio do znanja Trampu da bilo kakve njegove intervencije kod saudijskog kralja nemaju nikakav uticaj na svetsku trgovinu naftom. Govor u kome potpredsednik iranske vladi preti Americi emitovala je državna televizija te zemlje, a Jahangiri je upozorio da će se svako suočiti s razornim posledicama ukoliko odluči da se meša u odluke Teherana.

Razgovarao sam s kraljem Salmanom da poveća proizvodnju. Cene su previsoke. On se složio sa mnom

- Ako bilo ko proba otimanje tržišta nafte Iranu, time bi počinio izdaju prema Iranu i jednog dana će platiti za to - poručio je Jahangiri.

Na to im Tramp nije ostao dužan, pa je upozorio da će svim kompanijama koje budu trgovale naftom sa Iranom uvesti sankcije.

- To je ono što radimo, apsolutno ćemo uvesti svima sankcije - rekao je Tramp.

Međutim, povodom Trampovog hvalisanja kako ima jak uticaj na saudijskog kralja, zvanični Rijad niti je potvrdio niti negirao dogovor sa američkim predsednikom.

- Tokom razgovora dvojica lidera naglasila su potrebu za održanjem stabilnosti tržišta nafte i rasta globalne ekonomije - navodi se u saopštenju koje je objavi Rijad.

Države sa najvećim udelom svetske nafte
Saudijska Arabija 19,66%
Kanada 13,16%
Irak 12%
Iran 9,88%
Kuvajt  7,66%
Emirati  7,21%
Venecuela   6,41%
Rusija 5,82%
Libija 3,05%
Nigerija 2,67%
Kazahstan 2,21%
SAD 1,54%

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading