PUTIN POČEO KONAČNO ISTREBLJENJE TERORISTA: Odlučujuća bitka za Idlib vodi u kraj rata u Siriji

Autor:

Svet

04.09.2018

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske snage predvođene predsednikom Vladimirom Putinom krenule su u konačni obračun s teroristima u sirijskoj provinciji Idlib - poslednjem delu teritorije te ratom razorene bliskoistočne zemlje, koji se nalazi pod kontrolom onih koji žele svrgavanje lidera Sirije Bašara el Asada.

Vladimir Putin

Putin je u tu bitku nad bitkama, koja bi trebalo da znači i konačno okončanje sedmogodišnjeg krvavog sukoba, počeo samo nekoliko sati nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio Rusiji i Iranu da nipošto ne napadaju Idlib jer bi to, u suprotnom, "moglo da donese apokaliptični scenario svetu i stradanje na stotine hiljada ljudi".

- Predsednik Sirije Bašar el Asad ne sme da izvrši bezobzirni napad na pokrajinu Idlib. Rusi i Iranci bi načinili tešku humanitarnu grešku učestvovanjem u toj potencijalnoj tragediji. Stotine hiljada ljudi bi mogli da budu ubijeni. Ne dozvolite da se to desi! - napisao je na Tviteru američki predsednik, čija vlada godinama u Siriji i finansijski i oružano podržava grupe koje se suprotstavljaju Asadovom režimu.

Među tim grupama čak su i one koje su nastale iz terorističke Al Kaide, ali SAD nikada nije smetalo da sa njima tesno sarađuju samo da bi ispunili svoj cilj - Asadov odlazak.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Međutim, na tom putu im se našla Rusija, koja je stala na stranu sirijskog lidera i upozorila da je "čišćenje" Idliba od najrazličitijih ekstremističkih grupa odgovornih za masakre civila u Siriji od ogromne važnosti za čitav svet. Na to je nedavno ukazao i jedan od istaknutih sirijskih vojnih analitičara general Muhamed Abas.

GLOSA: Abas: Ako Idlib ostane kao što je sada, inkubator Al Kaide, onda on neće biti pretnja samo za Siriju, već i za ceo svet

- Slom militanata u Idlibu bio bi stvaran čin pobede u sirijskom ratu. S druge strane, ako Idlib ostane kao što je sada, inkubator Al Kaide, onda on neće biti pretnja samo za Siriju, već i za ceo svet, jer su teroristi u toj provinciji trenutno zaokupljeni ratovanjem, ali ako im se dozvoli mirno postojanje, onda će upravo to biti mesto gde će se osmišljavati novi veliki globalni teroristički napadi - upozorio je Abas.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Podsetimo, u Idlib su se godinama slivali borci različitih ekstremističkih grupa i u toj provinciji su napravili moćno uporište. Godinama su oni u njemu jačali jer im je Zapad preko Turske dopremao oružje i ogromne količine novca, te su tako na lak način odbijali napade režimskih snaga.

Nedavno je najavljeno kako će Asad krenuti u konačno oslobađanje tog dela svoje zemlje, nakon čega je Zapad počeo sa kampanjom da sirijski predsednik u Idlibu priprema novi hemijski napad na sopstveno stanovništvo.

Rusija je upozorila da su takve optužbe Zapada samo pokušaj zemalja predvođenih Amerikom da izvedu još jedan udar na Siriju, spasu svoje saveznike tamo i obračunaju se sa Asadom.

Inače, u toj situaciji je zanimljiva pozicija Irana, koji je utvrdio svoju poziciju sa Asadom u Siriji, a što Zapadu i Izraelu nikako ne odgovara.

Provincija Idlib - leglo ekstremista i plaćenika zapada
- Idlib je sirijska provincija koja se naslanja na granicu s Turskom
- na Zapadu se graniči s oblastima Tartus i Latakija, gde su smeštene ruske snage
- glavni grad je takođe Idlib, a provincija je podeljena na pet zona: Arihah, Harem, Idlib, Jisr al-Šugur i Ma'arrat al-Numan
- prema popisu stanovništva iz 2011, u njoj je živelo oko 1,5 miliona ljudi
- gotovo svi su muslimani suniti uz prisutnost hrišćanske manjine
- tokom rata u nju su se slivali ekstremisti iz svih delova Sirije kada su ih na drugim mestima poražavale snage predsednika Asada

- zato je sada Idlib leglo terorista, a sirijske državne snage su potpuno isterane u sporadičnim bitkama

- u samom Idlibu su ratovale i različite ekstremističke frakcije, a dve najmoćnije su Ahrar al-Sham i Tahrir al-Sham

- Tahrir al-Šam je nekadašnji Al-nusra front, frakcija terorističke Al Kaide, koju uprkos toj činjenici godinama naoružava i finansira Zapad kako bi se oterao Asad

- u njoj su i pripadnici sirijskih demokratskih snaga, koje direktno finansira Amerika

- Idlib je na proleće 2017. bio meta hemijskog napada za koji ruska strana tvrdi da su ga nad civilima izveli pobunjenici samo da bi Zapad za taj zločin optužio Asadove snage

 

Amerika ubila Zaharčenka, sprema haos i u Ukrajini?

RepublikaFoto: youtube.com/ Kazzura

Sjedinjene Američke Države bile su direktno umešane u likvidaciju šefa samoproglašene Donjecke narodne Republike na istoku Ukrajine Aleksandra Zaharčenka, tvrdi za ruske medije zamenik komandanta Donjecke Operativne komande Eduard Basurin. On je samo nekoliko dana nakon smrti čuvenog proruskog heroja upozorio da bi takav razvoj događaja u bivšoj republici SSSR mogao da znači samo to da Zapad sprema novi haos u toj državi kako bi destabilizovao Rusku Federaciju. Istovremeno, pojavile su se i tvrdnje drugih proruskih zvaničnika na istoku Ukrajine da je Amerika na područje Donbasa tokom vikenda poslala dva nova bataljona svojih plaćenika s ciljem nove eskalacije sukoba.

- Među plaćenicima su i visoki vojni oficiri iz SAD i Kanade. Ne isključujemo mogućnost da oni neposredno učestvuju u planiranju i sprovođenju ofanzive - rekao je portparol vlade u Donjecku Danilo Besonov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading