GRIP KOSI SRBIJU! U tri okruga potvrđen virus, na OVO posebno obratite pažnju!

Autor:

Vesti

09.12.2023

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" otkrivaju da se virus gripa širi u zemlji. Do sada su potvrđeni slučajevi u tri okruga - Južnobačkom, Kolubarskom i Mačvanskom, kao i u Beogradu.

GRIP KOSI SRBIJU! U tri okruga potvrđen virus, na OVO posebno obratite pažnju!

Foto: www.profimedia.rs

I broj obolelih od oboljenja sličnih gripu raste u Srbiji.

Nајvišе stоpе incidеnciје оbоljеnjа sličnih gripu rеgistrоvаnе su u Brаničеvskоm, Mоrаvičkоm i Zlаtibоrskоm оkrugu, dоk sе nајvišе uzrаsnо-spеcifičnе stоpе bеlеžе u uzrаsnim grupаmа оd 0 dо 4 gоdinе, i оd 5 dо 14 gоdinа. U 48. izvеštајnој nеdеlji, od 27. novembra do 3. decembra 2023. priјаvljеnо 8797 slučајеvа оbоljеnjа sličnih gripu - navodi se u najnovijem izveštaju Instituta "Batut".

Što se tiče gripa, do sada su potvrđeni podtipovi virusa AH1(pdm09) i AH3.

Virus gripa je identifikovan u Srbiji od 9. novembra, pri čemu su do sada potvrđena četiri slučaja oboljevanja.

Republika

Foto: Shutterstock

Kašalj

Dr. Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, nedavno je izjavio za Telegraf.rs da se očekuje jači udar ovog virusa tokom tekuće sezone. On ističe da, bez obzira na njegovu prisutnost, još uvek nije kasno da se vakcinišemo.

Simptomi virusa gripa

Sezonski grip karakteriše klinička slika sa iznenadnim početkom povišene telesne temperature, kašljem koji je obično suv, glavoboljom, bolom u mišićima i zglobovima, malaksalošću, bolom u grlu i curenjem nosa.

Kašalj može biti dugotrajan i da traje dve i više nedelja. Većina ljudi koji imaju grip se oporave unutar sedam dana od početka simptoma, ali grip može predstavljati i ozbiljno oboljenje sa teškom kliničkom slikom, kao i mogućim smrtnim ishodom, naročito kod osoba koje su u povećanom riziku od razvijanja teških formi bolesti ili komplikacija. Najučestalija komplikacija gripa je bakterijsko zapaljenje pluća - naveli su ranije u "Batutu".

Republika

Foto: shutterstock

Grip

Haraju i stomačni virusi udruženi sa respiratornim

Kako su pedijatri juče ispričali za Republiku, u Srbiji su uz grip i bolesti slične gripu, prisutni i stomačni virusi.

Veoma često su stomačni virusi udruženi sa respiratornim infekcijama.

Više o tome pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading