Zbog POGIBIJE RADNIKA u centru Beograda - ROBIJA 12 GODINA

Autor: Tanjug

Vesti

03.09.2018

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Inspektorata rada Stevan Đurović govoreći o slučaju radnika koji je nedavno nastradao na gradilištu između Sarajevske i Kneza Miloša u Beogradu, istakao je da postoji mogućnost za podnošenje krivičnih prijava protiv poslodavca, odnosno podizvođača radova, izvođača radova, koordinatora na gradilištu, kao i lica koje je bilo zaduženo za bezbednost na radu.

RepublikaFoto: e-stock/K. Mihajlović
Gradilište gde je stradao radnik

- Ako se dokaže da je neko od njih napravio propust biće kažnjen, a kazna je 12 godina zatvora, dok je novčana od 800.000 do dva miliona dinara - navodi Đurović.

On je objasnio da Inspektorat za rad podnosi prekršajne prijave, ali da sudovi odatle preduzimaju slučaj i donose odluku kako će biti zaključen.

- Trebalo bi rigoroznije kažnjavati one koji krše Zakon o radu. Za prvih šest meseci ove godine od tih firmi naplaćeno je nešto više od 116 miliona dinara, a analiza Inspektorata utvrdila da je prema broju podnetih prekršajnih prijava moglo biti naplaćeno oko 1,9 milijardi - rekao je Đurović.

On je izneo podatak da najviše radnika na crno radi upravo na izvođenju građevinskih radova, te da je inspekcija u junu "otkrila" 434 radnika na crno, a u julu 368.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading