Rešenje za zadužene u francima, Efektiva najavljuje protest: Danas stiže leks specijalis!

Autor: J. M.

Vesti

15.04.2019

05:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će Vlada Srbije danas usvojiti leks specijalis u vezi sa kreditima u švajcarskim francima, a da će se on potom, po hitnom postupku, naći u skupštinskoj proceduri.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Protest "U ime naroda"

Mali je istakao da su u protekloj sedmici svakodnevno vođeni pregovori i da bi konačni tekst zakona trebalo da odgovara svim stranama u procesu - korisnicima kredita, državi i bankama.

Međutim, iako su sve vreme učestvovali u pregovorima sa bankama i državom, predstavnici Udruženja korisnika kredita u petak su prekinuli razgovore. Za njih je neprihvatljivo da dužnici koji pristanu na konverziju u evro i otpis oko 40 odsto ostatka duga gube pravo da na sudu zatraže dodatno obeštećenje, kako propisuje leks specijalis.

- Razgovori su prekinuti, što ne sprečava Vladu da i dalje radi na zakonu - kaže advokat Jelena Pavlović, predsednica Udruženja CHF.

22 hiljade ljudi, koliko ih se zadužilo u švajcarcima, čeka rešenje

Ona ističe da udruženje ne može da pristane da se ozakoni valutna klauzula u francima niti da onaj ko prihvati konverziju ne može da ide na sud.

- Navikli smo da nas banke uslovljavaju, ali ne možemo da pristanemo da to radi država, koja je po Ustavu obavezna da nas štiti - objasnila je ona.

Verovatno rešenje
40 odsto glavnice zaduženih u francima biće otpisano
15 odsto troškova snosiće država
22-23 odsto će oprostiti banke
2-3 odsto olakšica dobiće banke kroz poreze

Predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva Dejan Gavrilović rekao je da je za danas zakazan protest ispred Vlade Srbije jer ne vide nijedan razlog da se bankama bilo šta dotira iz budžeta.

- Na ovaj način pružamo podršku državi da ne podleže pritisku banaka i da im isplaćuje 80 miliona evra iz budžeta - kaže on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading