PUTIN SMEKŠAO ANGELU MERKEL: Ruski predsednik i nemačka kancelarka pričali i o Kosovu

Autor: M. R. I. - B. K.

Vesti

19.08.2018

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deo razgovora koji je ukupno trajao tri sata ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel posvetili su i situaciji na Balkanu, a pre svega Kosovu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Deo razgovora posvetili i Kosovu: Putin i Merkelova

Prema informacijama koje su nakon sastanka u zamku Mezeberg, severno od Berlina, figurirale u diplomatskim krugovima, stav Merkelove po pitanju rešenja za Kosovo bio je na kraju razgovora s Putinom bar malo mekši nego na početku.

U kolikoj meri, saznaćemo u danima koji dolaze...

ŠTA KAŽU DIPLOMATE

Iz relativno šturih informacija, poteklih iz krugova dveju delegacija koje su pratile lidere Rusije i Nemačke, moglo se saznati i da je Merkelova dodatno pojasnila i na neki način bar malo ublažila svoj stav o nepromenjivosti granica na Balkanu, iznet pre nekoliko dana.

Anđelković: Ove dve zemlje imaju interes da se sačuva mir na Balkanu, s tim što različito vide put ka tome

- Ona je u razgovoru s Putinom potencirala da se ono što je rekla pre svega odnosi na Bosnu i Hercegovinu, pa je zato i iskoristila posetu Denisa Zvizdića, predsedavajućeg Veća Saveta ministara BiH, da uputi takvu poruku - otkriva diplomata, sagovornik našeg lista, koji dodaje da je, s druge strane, ruski predsednik obrazložio kancelarki sve detalje svog plana za Balkan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Lider Rusije i nemačka kancelarka sa saradnicima

Podsetimo, Srpski telegraf je u vikend-broju objavio sadržaj tog plana, koji, između ostalog, podrazumeva razgraničenje Srba i Albanaca, pripajanje RS Srbiji i Herceg-Bosne Hrvatskoj.

Analitičar Dragomir Anđelković za Srpski telegraf kaže da ne bi čudilo ukoliko su Putin i Merkelova pričali i o Balkanu, ako se posmatra značaj koji ima region, a pogotovo Srbija i srpski faktor za Rusiju i Nemačku.

Marić: Nemačkoj odgovara saradnja s Rusijom, ali to nije u interesu Amerike

- Ove dve zemlje imaju interes da se sačuva mir na Balkanu, s tim što različito vide put ka tome. Dok Nemci insistiraju na statusu kvo, Rusi shvataju da je on neodrživ i bolje ga je menjati tako da se zadovolje i Srbi i da se to uradi racionalno i mirno. Ne treba očekivati da Rusi i Nemci brzo usaglase stavove, međutim, bitno je da postoji komunikacija. Ne treba zaboraviti da sledeće godine imamo izbore za Evropski parlament, gde je za očekivati da pobede snage koje su bliže Moskvi od ovih koje sada dominiraju, pa će se verovatno menjati i evropska politika - smatra Anđelković.

(NE)POUZDAN PARTNER

Novinar Milomir Marić za naš list dodaje da Nemačkoj odgovara saradnja sa Rusijom, a da to nije u interesu Amerike.

- Rusi s Nemačkom od Petra Velikog imaju dobre odnose, a kad su oni u dobrim odnosima, u Evropi je mir i Rusija procveta, to je zlatno doba Rusije - ističe Marić.

Prema mišljenju stručnjaka za bezbednost iz BiH Dževada Galijaševića, iako je Angela Merkel nepouzdan partner Rusiji i sa negativnim geopolitičkim pristupom interesima srpskog naroda, ipak je Vladimir Putin najjača politička ličnost danas.

- Ta činjenica bitno određuje suštinu razgovora ovo dvoje državnika, što znači da je pitanje Balkana, kao i RS, moralo biti predmet ovog višesatnog razgovora - zaključuje Galijašević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading