Bakin recept za mekike! Evo kako da vam testo ispadne meko kao duša
Mekike se mogu jesti bez ikakvog dodatka, a uz njih se može dodati i kiselo mleko, šunka, pršuta, sir, orasi, šećer, med, puter, džem, šta god vam je drago.
Detinjstvo ne bi bilo isto bez ovakvog specijaliteta
Sastojci:
- 500 grama belog brašna
- jedna kesica suvog kvasca
- kašičica soli
- jedno jaje (ako postite, može i bez jaja)
- 4 decilitara mlake vode (ili mešavina mleka i vode)
Priprema:
U činiji pomešati brašno, so i kvasac, pa uz stalno mešanje testa varjačom umesiti meko testo. Oko desetak minuta mešajte ga varjačom, dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.
Ostavite testo u činiji prekrivenoj krpom na toplom da nadođe oko 30-ak minuta, međutim kad prođe prvih 10 minuta još jednom izmešajte testo, pa ga opet ostavite da nadođe do vrha posude.
Zagrejte dobro ulje u dubljoj šerpi. Što manje mekika pržite odjednom u šerpi, bolje će ispasti - imajte to na umu. Kada se ulje zagreje, pržite ih na srednjoj temperaturi.
Zahvatite testo, malo ga razvucite i spuštajte u ulje - pržite po tri minuta sa obe strane.
Odlažite ih na salvetu kako bi upile višak masnoće.
Služite ih slatke ili slane po želji.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)