"MORAJU HITNO DA SE POVUKU": Borelj neočekivano udario na Izrael, žestoko osudio napade u Libanu

Autor:

Svet

28.10.2024

20:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU više nema strpljenja.

"MORAJU HITNO DA SE POVUKU": Borelj neočekivano udario na Izrael, žestoko osudio napade u Libanu

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ponovo je danas pozvao na "trenutni prekid vatre" u Libanu i osudio, kako je rekao, "neprihvatljive napade" Izraela na mirovne snage UN u ratu protiv militantne grupe Hezbolah.

On je na forumu u Barseloni rekao da evropski blok poziva na trenutni prekid vatre na posmatrače Misije mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) i na poštovanje Rezolucije 17017 Saveta bezbednosti UN, kojom se zahteva da libanske oružane snage budu jedina snaga sa oružjem u južnom Libanu, preneo je Rojters.

UNIFIL je prijavio nekoliko povređenih pripadnika i oštećenja na svojim objektima otkako je Izrael pokrenuo kopnenu ofanzivu u južnom Libanu protiv Hezbolaha krajem septembra nakon, godinu dana međusobnog raketiranje.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da ne gađaju mirovne trupe, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da Hezbolah koristi pripadnike mirovnih snaga kao "ljudski štit" i pozvao ih da se povuku.

Podsećamo, nakon što je ispalio rakete na Iran, Izrael je istovremeno izvršio dva udara na Rusiju. Prvo, pogođene su vojne fabrike, što bi moglo da zaustavi isporuku iranskih raketa Rusiji. Drugo, sistemi protivvazdušne odbrane kupljeni od Rusije nisu mogli da urade praktično ništa protiv američkih projektila koje su ispalili izraelski lovci.

Sistemi protivvazdušne odbrane ruske proizvodnje, ako su i bili u stanju da obore neke rakete, bilo je to samo nekoliko komada, rekli su američki i izraelski zvaničnici za The Wall Street Journal.

Štaviše, sva tri sistema S-300 su i sama uništena. Iran je imao ukupno četiri takva kompleksa, od kojih je jedan oštećen izraelskim udarom ranije ove godine. U napadu, koji se dogodio u noći 26. oktobra, učestvovalo je oko 100 aviona, među kojima su i lovci F-35.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading