NISU NAM VEROVALI: Amerikanci naveli PET FAKTORA zbog kojih Rusi NISU SPREČILI masakr u Moskvi, jedan se odnosi i na UKRAJINCE

Autor:

Svet

28.03.2024

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je identifikovala četvoricu muškaraca za koje se sumnja da su izvršili napad da su iz Tadžikistana

NISU NAM VEROVALI: Amerikanci naveli PET FAKTORA zbog kojih Rusi NISU SPREČILI masakr u Moskvi, jedan se odnosi i na UKRAJINCE

Foto: Sputnjik/Telegram

Faktori koji stoje iza neuspeha u sprečavanju terorističkog napada u Moskvi uključuju nepoverenje u strane obaveštajne službe, fokus na Ukrajinu i ometajući politički obračun kod kuće, piše "Njujork post".

Dan pre nego što je Ambasada SAD u Moskvi objavila retko javno upozorenje o mogućem napadu ekstremista na rusko koncertno mesto, lokalna kancelarija CIA je poslala privatno upozorenje ruskim zvaničnicima koje je uključivalo najmanje jedan dodatni detalj: Zavera o kojoj je reč uključivala je ogranak Islamske države poznat kao ISIS-K, naveo je list.

Američki obaveštajci su pomno pratili grupu i verovali su da je pretnja verodostojna, tvrdi list i dodaje da je, međutim, kroz nekoliko dana, predsednik Rusije Vladimir Putin omalovažio upozorenja, nazivajući ih "direktnom ucenom" i pokušajima da zastraši i destabilizuje rusko društvo.

Tri dana nakon toga, naoružani napadači su upali u "Krokus citi hol" i u petak uveče i ubili najmanje 143 osobe u najsmrtonosnijem napadu u Rusiji u skoro dve decenije.

IS je brzo preuzela odgovornost za masakr saopštenjima, fotografijom i propagandnim video snimkom.

Ono što je bezbednosni porpust naizgled učinio još uočljivijim bilo je to što je u danima pre masakra ruski bezbednosni establišment, takođe, priznao da postoji pretnja od ogranka Islamske države u Avganistanu, pod nazivom Islamska država Horasan provincija ili ISIS-K, piše američki list.

Interni ruski obaveštajni izveštaji koji su najvjerovatnije kružili na najvišim nivoima vlasti upozoravaju na povećanu verovatnoću napada u Rusiji od strane etničkih Tadžika koje je radikalizovala ISIS-K, prema informacijama do kojih je došla londonska istraživačka organizacija Centar za dosije i u koje je imao uvid "Njujork tajms".

Rusija je identifikovala četvoricu muškaraca za koje se sumnja da su izvršili napad da su iz Tadžikistana.

Evropski zvaničnici, kao i eksperti za bezbednost i borbu protiv terorizma, naglašavaju da je čak i u najboljim okolnostima, uz veoma specifične informacije i bezbednosne službe koje besprekorno funkcionišu, ometanje međunarodnih terorističkih zavera teško.

Oni, međutim, navode da je neuspeh najverovatnije rezultat kombinacije faktora, među kojima su najvažniji duboki nivoi nepoverenja, kako unutar ruskog bezbednosnog establišmenta, tako i u njegovim odnosima sa drugim svetskim obaveštajnim agencijama, navodi američki list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading