MAKRON OKRENUO PLOČU: Ipak ne šalje vojsku u Ukrajinu, otkrio čega se Francuzi PLAŠE

Autor:

Svet

24.06.2024

20:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makron je prethodno posle konferencije o Ukrajini u Parizu 26. februara izjavio da su učesnici razmatrali slanje kopnenih trupa u Ukrajinu

MAKRON OKRENUO PLOČU: Ipak ne šalje vojsku u Ukrajinu, otkrio čega se Francuzi PLAŠE

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Francuski vojnici neće biti poslati da se bore u Ukrajini u doglednoj budućnosti, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

- Ne mislim da će rat doći na našu teritoriju, želim da vas uverim. Uveravam vas da se nećemo upuštati u neprijateljstva na teritoriji Ukrajine već sutra - rekao je on u podkastu "Generacija - uradi sam".

Francuski predsednik je da istakao da shvata zabrinutost onih koji se plaše da bi sukob mogao da se proširi na Francusku, prenio je AFP.

Makron je posle konferencije o Ukrajini u Parizu 26. februara izjavio da su učesnici razmatrali slanje kopnenih trupa u Ukrajinu.

Tada nije postignut konsenzus, ali je on ostavio otvorena vrata za takav scenario u budućnosti. Kasnije je ponovio da bi pitanje slanja trupa u Ukrajinu moglo biti ponovo pokrenuto ako Kijev to zatraži u slučaju da "ruske snage probiju liniju fronta".

"Mond" je kasnije objavio da Makron nastoji da formira koaliciju EU za slanje vojnih instruktora u Ukrajinu.

Podsetimo, Francuska bi se mogla suočiti s građanskim nemirima i nasiljem povezanim s izborima, rekao je u ponedeljak ministar unutarašnjih poslova, Žerald Darmanen, dok kampanja ulazi u poslednju nedelju pre prvog kruga glasanja.

- Moguće je da će biti jakih napetosti - rekao je Darmanen za radio RTL, dodajući da se vlasti pripremaju za "vrlo zapaljivu" situaciju.

Izbori se održavaju manje od mesec dana pre Olimpijskih igara u Parizu.

Predsednik, Emanuel Makron, šokirao je naciju odlukom o raspuštanju Nacionalne skupštine ranije ovog meseca, nakon neuspeha na izborima za Evropski parlament.

Mnogi birači izbore doživljavaju kao referendum o sudbini predsednika za kojeg se smatralo da je sposoban prevladati političke podele, ali čiji je rejting pao nakon nekoliko političkih kriza.

- Verujem vam - poručio je Makron u "pismu Francuzima" objavljenom u nedelju, u kojem je svoj tabor, koji u anketama zaostaje za krajnjom desnicom i novoformiranim levim savezom, pokušao prikazati kao poslednju nadu za stabilnost.

Makron je naglasio da nije slep i da je svestan demokratskih slabosti. On je, takođe, ponovio da će ostati na dužnosti do isteka mandata 2027. bez obzira na ishod izbora.

Podsetimo, prema rezultatima dveju anketa, krajnje desna francuska stranka Nacionalno okupljanje, Marin Le Pen, vodi u trci uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Prema istraživanju Instituta IFOP za radiodifuznu grupu TF1 i Le Figaro, Nacionalno okupljanje bi moglo da osvoji 34 posto glasova, dok bi levičarski Narodni front dosegao 29 posto, a Makronov blok Zajedno 22 posto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
milan lala

28.06.2024 15:00

S obzirom da si "iskren " i da nisi nista do sad slagao nema narod da brine od tvojih postupaka.