EVO ŠTA SE DEŠAVA U TELU, AKO SVAKI DAN JEDETE BANANE: Utiče na KRVNI PRITISAK, bitna je i količina!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Banane sadrže kalijum koji utiče na krvni pritisak.

EVO ŠTA SE DEŠAVA U TELU, AKO SVAKI DAN JEDETE BANANE: Utiče na KRVNI PRITISAK, bitna je i količina!

Foto: shutterstock

Voće u kuhinji

Vaše srce je neumorno - kuca oko 100.000 puta dnevno. Međutim, određeni faktori mogu uticati na njegov rad. Pušenje, konzumiranje previše alkohola ili kofeina, nedostatak sna i sedentarni način života mogu ubrzati rad srca. Takođe, nezdrava hrana može podići krvni pritisak, a mnoge od tih namirnica imaju visok sadržaj natrijuma.

Značaj kalijuma za regulisanje krvnog pritiska

Natrijum povećava krvni pritisak zadržavajući više tečnosti u telu, što uzrokuje da veći volumen krvi cirkuliše kroz arterije i vene. S druge strane, kalijum održava nivo tečnosti u ravnoteži i pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Većina ljudi ne unosi dovoljno kalijuma iz hrane, a najbolji izvor ovog minerala su banane.

Utvrđeno dejstvo kalijuma na krvni pritisak

Iako se istraživanja nisu fokusirala na direktan efekat banana na krvni pritisak, studije su istraživale kako kalijum može da snizi krvni pritisak. Prema studijama objavljenim 2020. godine, konzumiranje najmanje 1.173 miligrama kalijuma snizilo je krvni pritisak kod ljudi, što je ekvivalentno konzumaciji oko tri banane, prenosi "Mondo".

Foto: Titkok/tipperk

Koliko dnevno banana treba pojesti


Oprez sa unosom kalijuma

Iako je kalijum koristan za regulisanje krvnog pritiska, previše ovog minerala u krvi može izazvati zdravstvene komplikacije kao što su aritmija, lupanje srca, slabost mišića, promene raspoloženja, uznemireni stomak, povraćanje, dijareja i utrnulost ili peckanje u ekstremitetima.

Drugi izvori kalijuma

Pored banana, postoji nekoliko drugih namirnica bogatih kalijumom, kao što su orasi, sočivo i jogurt, prema informacijama iz Health Digest. Važno je voditi računa o uravnoteženoj ishrani kako bi se osiguralo adekvatno unošenje ovog važnog minerala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading