ZDRAVO JE, MNOGI JE TAMANE PRED SPAVANJE, ALI NE ZNAJU DA SVAKAKO PRAVI HAOS U ORGANIZMU: Mnogo bolja opcija su OVE namirnice

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle 17 časova ne bi trebalo da jedete ovu namirnicu.

ZDRAVO JE, MNOGI JE TAMANE PRED SPAVANJE, ALI NE ZNAJU DA SVAKAKO PRAVI HAOS U ORGANIZMU: Mnogo bolja opcija su OVE namirnice

Foto: shutterstock

Salate su omiljeni izbor mnogih ljudi, ali da li ste znali da konzumiranje uveče može imati negativne posledice na vaše zdravlje i san? Nutricionisti ističu važan razlog zašto bi trebalo izbegavati salate kasno uveče.

Salate su bogate nutrijentima poput proetina, ugljenih hidrata i vitamina. Odlično deluju na metaboličke procese u organizmu, varenje i kretanje creva. Takođe, mogu da pomognu kod mršavljenja. Međutim, pored svih njihovih prednosti, nutricionisti savetuju da salate ne bi trebalo da jedete posle pet sati popodne. Dodaju da naš sistem za varenje i pražnjenje ima prirodan ritam rada, te da kako dan odmiče on se usporava, piše Times Now.


Sirovu hranu, poput salata, je mnogo teže svariti uveče, kada se naš sistem za varenje prirodno usporava. Kao rezultat, konzumiranje salate u ovom periodu može dovesti do poteškoća u spavanju i uzrokovati osećaj umora kada se probudimo, prenosi "Mondo".

Foto: pixabay.com

Salatu je teško svariti uveče


Kada je najbolje vreme za konzumiranje salate?

Američki stručnjaci savetuju da je najbolje vreme za konzumiranje salate pre "zalaska sunca", a ne kasno uveče. 

Alternativa za kasni obrok

Umesto salate, kao kasni obrok se preporučuje voće, jogurt ili male porcije žitarica. Ove namirnice se lakše vare i mogu doprineti boljem snu i opštem osećaju nakon buđenja.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da, iako su salate bogate nutrijentima, njihovo konzumiranje uveče može imati negativne posledice na san i opšte zdravlje. Stoga, važno je obratiti pažnju na vreme konzumiranja ove omiljene namirnice i prilagoditi obroke u skladu sa prirodnim ritmom varenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading