ODLAZAK BRANIOCA BEOGRADSKIH MOSTOVA

Autor:

Svet

26.09.2019

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji francuski predsednik Žak Širak preminuo je juče u 87. godini, a vest o smrti objavio je Širakov zet Frederik Sala-Baro, koji je rekao za AP da je nekadašnji predsednik preminuo "mirno, među voljenima". On nije naveo uzrok smrti Širaka, koji je od odlaska sa predsedničke funkcije, koju je obavljao od 1995. do 2007, u više navrata imao problem sa zdravljem.

Državnik koji je početku karijere bio je poznat pod nadimkom Buldožer zbog odlučnosti i ambicioznosti bio je poznat po zalaganju za bombardovanje vojnih snaga Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije, ali i po protivljenju uništavanja mostova i infrastrukture u centru Beograda 1999. On je bio i prvi predsednik jedne zemlje članice EU i NATO koji je posle bombardovanja posetio SRJ. Sve do dolaska predsednika Francuske Emanuela Makrona u Srbiju u julu ove godine, Širak je bio poslednji šef Jelisejske palate koji je posetio našu zemlju pre 18 godina.

Širak je u Beograd je doputovao 2001. na poziv tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice u dvodnevnu zvaničnu posetu. Takođe, prva Koštuničina poseta inostranstvu posle petooktobarskih promena 2000. bila je upravo Francuskoj na poziv Širaka. On je u Beogradu otvorio obnovljeni Francuski kulturni centar, demoliran tokom NATO bombardovanja.

Tokom te posete Širak je podsetio da je tokom bombardovanja 1999. godine uložio "kategorični veto na napade koje su neki vojnici želeli da izvedu na mostove u Beogradu". U decembru 2005. godine Širak je ugostio u Parizu tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, a mediji su preneli da je tom prilikom izneo detalje o tome kako su mostovi u Beogradu ostali celi. Širak je kazao da je odluka o rušenju već bila doneta u komandi NATO, a francuski predsednik obavešten je o tome na jednom od sastanaka šefova država u Briselu u devet uveče, a planirano je da mostovi padnu iste noći, tačno u 3.20.

Prema Širakovim rečima, on je istog trenutka napustio sastanak i pozvao tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona. Francuski predsednik je zapretio da će njegova zemlja izazvati međunarodnu krizu u okviru NATO intervencije u SRJ ukoliko ova odluka smesta ne bude povučena. Širak je ispričao da ga je nakon manje od pola časa pozvao Klinton lično i uverio ga da je odluka promenjena i da mostovi preko Save i Dunava u srpskoj prestonici neće biti srušeni.

Ko je bio Žak Širak?

Foto: Tanjug/AP
Žak Širak

- Rođen 29. novembra 1932. u Parizu

- Bio je gradonačelnik Pariza, u dva navrata premijer, a obavljao je i nekoliko ministarskih funkcija

- Predsednik Francuske od 1995. do 2007.

- Bio je prvi francuski lider koji je priznao krivicu koju je i Francuska snosila u Holokaustu

- Protivio se invaziji SAD na Irak 2003.

- 2011. osuđen na uslovnu kaznu od dve godine zatvora zbog zloupotrebe državnih fondova i sukoba interesa u vreme dok je bio gradonačelnik Pariza

Vlahović: Bio je državnik sa jasnom vizijom

Aleksandar Vlahović, nekadašnji ministar za privredu i privatizaciju u vladi Zorana Đinđića, imao je prilike da sretne bivšeg francuskog predsednika tokom njegovog boravka u Beogradu 2001. On je bio na svečanoj večeri koju je u čast Širaka u Palati Federacije priredio tadašnji predsednik savezne Republike Jugoslavije Vojislav Koštunica.

- Žak Širak bio je jedan od poslednjih predstavnika klasične establišment politike. Državnik koji je, uprkos brojim aferama koje su ga pratile još od vremena kada je bio gradonačelnik Pariza, imao jednu jasnu viziju i u pravom smislu te reči bio je ne samo politički već i državni lider - rekao je Vlahović za Srpski telegraf.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading