PROSEČNE PLATE U SRBIJI BIĆE DO 930 EVRA! Siniša Mali objavio sjajne vesti za Srbiju - RASTU I PENZIJE!

Autor:

Vesti

28.03.2024

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpske finansije nikad bolje.

PROSEČNE PLATE U SRBIJI BIĆE DO 930 EVRA! Siniša Mali objavio sjajne vesti za Srbiju - RASTU I PENZIJE!

Foto: Printscreen/Pink

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je cilj da do kraja ove godine prosečne plate u Srbiji dostignu 920 do 930 evra, a do kraja sledeće 1.000 evra. Takođe, plan je da do 2027. godine prosečne plate budu 1.400 evra, dok bi prosečne penzije i minimalna zarada trebalo da budu po 650 evra.

Gostujući na RTS-u, Siniša Mali je podsetio da su od januara plate u javnom sektoru uvećane za 10 odsto, penzije za 14,8 odsto, dok je minimalna zarada porasla za 17,8 odsto.

- Time smo došli do proseka plata od 818 evra u Srbiji danas, a podsetiću da je 2019. predsednik Aleksandar Vučić najavljivao prosek plata od više od 500 evra zbog čega je kritikovan - rekao je Mali.

Siniša Mali je naglasio da je prosečna penzija danas 390 evra, u poređenju sa 203 evra pre 11 godina. U istom periodu, minimalna zarada je bila samo 15.700 dinara, dok danas premašuje 47.000 dinara. On je dodao da su penzije u poslednje dve godine ukupno povećane za 56 odsto, da se inflacija smiruje, te da će u maju iznositi oko tri odsto, uz moguće oscilacije do 1,5 odsto. Mali je istakao da su, uprkos inflaciji, plate i penzije povećane i u realnom iznosu, što je rezultiralo povećanjem životnog standarda.

- Ovo su važni pokazatelji, uz rekordne devizne rezerve, stabilan kurs i nikad više zlata u trezoru. Ozbiljno se bavimo ekonomskom politikom, što svaki indikator pokazuje - rekao je Siniša Mali.

Ministar je podsetio da se u do 20. marta u Srbiju slilo 1,2 milijarde evra stranih direktnih investicija, što znači da nastavljamo da obaramo rekorde.

On je podsetio da je prošla godina bila rekordna sa 4,5 milijardi evra SDI, te da je za Srbiju dobro da nastavi da raste po svim ekonomskim parametrima jer samo to, kako smatra, donosi nastavak razvoja.

- Svaki indikator naše makroekonomske politike raste. To je potvrdio i Međunarodni monetarni fond kao najvažnija i najeminentnija finansijska institucija. Uspeli smo da uprkos svim izazovima pomognemo i privredu i građane uz očuvanje makroekonomske stabilnosti - rekao je Mali.

On je naglasio da je sa MMF-om definisano više reformskih ciljeva koji su važni za kredibilitet i konkurentnost zemlje, te da je jedan od njih promena forme obračuna cene gasa za privredu, što će sniziti cene tog energenta od 1. maja, kako je već najavljeno.

- Odgovorno pristupamo i hoćemo da privredi olakšamao da bude konkurentnija, atraktivnija, jer to znači više radnih mesta i veće plate. Zvanično investicioni rejting nemamo zbog krize, ali rast svih indikatora za građane znači sigurnost, bezbednost, mogućnost da dalje nastavimo sa povećanjem plata i penzija - rekao je Mali.

On je ponovio da je bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u prošloj godini rastao 2,5 odsto, premašujući iznos od 69 milijardi evra, svega proizvedenog u zemlji u jednoj godini.

- U poređenju sa 2011. godinom kada je BDP iznosio 33 milijarde evra, to je ogroman skok, uprkos krizi - poručio je ministar, uz ocenu da je Srbija sačuvala stabilnost, te da je nivo javnog duga u ovom trenutku 48,2 odsto, dok u evrozoni taj indikator iznosi oko 90 odsto.

Mali je dodao i da stopa nezaposlenosti u Srbiji u poslednjem kvartalu prošle godine iznosi 9,1 odsto, što je, kako je rekao, istorijski najniži nivo budući da je, podsetio je, pre 11 godina nezaposlenost iznosila 25,9 odsto, što je značilo da je svaki četvrti građanin bio bez posla.

- Danas to nije slučaj, fabrike se otvaraju, stopa zaposlenosti nikad nije bila viša imajući u vidu da je zaposleno više od 2,3 miliona građana koji plaćaju poreze i doprinose - naveo je potpredsednik Vlade.

On je ocenio da je to rezultat činjenice da je srpska privreda ojačala i postala otpornija na izazove.

Siniša Mali je rekao i da, uz sve navedeno, nijedna investicija u Srbiji nije zaustavljena, te da nas tek čekaju javna ulaganja u sklopu nedavno predstavljenog projekta „Skok u budućnost – Srbija 2027“ i organizacije Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO, 2027. godine.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading