PORUKA AMBASADORA EU: Zabrana dinara ozbiljno uticala na Srbe na KiM, hitno rešiti to pitanje

Autor:

Vesti

16.03.2024

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suniog je naglasio da je neophodno hitno rešavanje ovog pitanja kroz dijalog o normalizaciji odnosa, kako bi se obezbedio interes oba naroda.

PORUKA AMBASADORA EU: Zabrana dinara ozbiljno uticala na Srbe na KiM, hitno rešiti to pitanje

Foto: Printscreen/YouTube/Kosovo online

Ambasador Evropske unije u Prištini, Tomaš Suniog, izrazio je zabrinutost povodom odluke centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji. Ova odluka je, prema Suniogovim rečima, ozbiljno uticala na populaciju kosovskih Srba i druge zajednice širom Kosova, ometajući pružanje osnovnih usluga. Suniog je naglasio da je neophodno hitno rešavanje ovog pitanja kroz dijalog o normalizaciji odnosa, kako bi se obezbedio interes oba naroda.

Posledice odluke na zdravstvene i obrazovne ustanove

U skladu sa svojim izjavama na društvenim mrežama, Suniog se sastao sa predstavnicima Kliničko-bolničkog centra i škole "Sveti Sava" u Severnoj Mitrovici, gde su razgovarali o operativnim izazovima sa kojima se ove ustanove suočavaju nakon uredbe centralne banke u Prištini o gotovinskom poslovanju. Odluka centralne banke, kako je istaknuto, nije bila unapred saopštena pogođenom stanovništvu, što dodatno otežava situaciju.

Suniog je istakao da je reč o nekoordinisanoj odluci koja je izazvala brojne probleme u funkcionisanju zdravstvenih i obrazovnih ustanova na Kosovu i Metohiji. Ovo dodatno naglašava hitnost potrebe za rešavanjem pitanja kroz dijalog i saradnju svih relevantnih aktera.

Značaj dijaloga u interesu oba naroda

Ambasador EU je naglasio značaj dijaloga u rešavanju ovakvih pitanja, ističući da je to ključni korak ka osiguranju interesa i dobrobiti svih zajednica na Kosovu i Metohiji. Suniog je istakao da je ova odluka centralne banke negativno uticala na operativne kapacitete zdravstvenih i obrazovnih ustanova, istovremeno naglašavajući potrebu za rešavanjem dugotrajnih problema kroz konstruktivan dijalog.

Uzimajući u obzir izazove sa kojima se suočavaju kosovski Srbi i druge zajednice, Suniog je istakao važnost brzog rešavanja ovog pitanja putem dijaloga koji će obezbediti stabilnost i normalno funkcionisanje svih segmenata društva na Kosovu i Metohiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading