MESEČNO ĆE SE OBJAVLJIVATI PODACI O BROJU BIRAČA U SVAKOM MESTU: Ovim se dodatno povećava transparentnost i učestalost informacija

Autor:

Vesti

23.04.2024

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovija odluka koju je donela Skupština Srbije je direktan rezultat parlamentarnog dijaloga koji je inicirala predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić.

MESEČNO ĆE SE OBJAVLJIVATI PODACI O BROJU BIRAČA U SVAKOM MESTU: Ovim se dodatno povećava transparentnost i učestalost informacija

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Počevši od današnjeg dana, podaci o broju birača u svakoj jedinici lokalne samouprave objavljivaće se svakog meseca, saopštio je Kabinet predsednice Narodne skupštine. Ovo je direktan rezultat parlamentarnog dijaloga koji je inicirala predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić, o unapređenju izbornih uslova i sprovođenju preporuka ODIHR, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način, svi građani Republike Srbije će moći da u svakoj jedinici lokalne samouprave na mesečnom nivou prate promene broja birača u jedinstvenom biračkom spisku.

U saopštenju se navodi da će ovo dodatno povećati transparentnost i učestalost informacija, s obzirom na to da su do sada ti podaci bili dostupni svaka tri meseca.

Objavljivanje tačnog broja birača u svakoj od jedinica lokalne samouprave omogućeno je usvajanjem Uputstva o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koje je uradilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Podsetimo, danas su poslanici Skupštine Srbije usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se pomeraju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.

Za izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima glasalo je 165, protiv je bilo 26, dvoje je bilo uzdržano, a 11 nije glasalo od 204 poslanika.

Skupština je prihvatila da ovaj zakon zbog naročito opravdanih razloga stupa na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima se omogućava da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna, što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima o poboljšanju izbornih uslova.

Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading